Statul la soare poate face mult rău! Sfaturi de la dermatologi
Arsuri, îmbătrânirea pielii, insolații sau chiar cancer de piele. Toate sunt efecte ale expunerii necontrolate la razele ultraviolete. Pentru a preveni incidentele nedorite, este bine să aveți în vedere câteva recomandări, mai ales că a început sezonul mersului la plajă.
Razele ultraviolete (UV) se împart în mai multe categorii, în funcție de lungimea de undă. Cele care pot afecta corpul uman, și la care suntem expuși cel mai mult, sunt razele de tipul UVA și UVB. Razele UVA, întâlnite cel mai adesea în saloanele de bronzat, pot duce la o îmbătrânire mai rapidă a pielii, sunt asociate cu apariția ridurilor și se numără printre factorii de risc în cazul cancerului de piele. Razele UVB sunt cele care „ard” pielea. Deși reprezintă doar 3 până la 5% dintre radiațiile UV, ele sunt cele care provoacă melanom.
„Este indicat să purtăm protecție solară, chiar dacă afară nu este soare. În zilele înnorate, până la 90% dintre razele soarelui pot pătrunde în piele. Deoarece nu simțim căldura la fel de mult, putem fi tentați să nu ne acoperim sau să nu utilizăm protecție solară, ceea ce este complet greșit”, spune dr. Claudia Tîrziu, medic specialist dermatolog Spitalul Clinic CF Timișoara.
Expunerea îndelungată la razele soarelui poate pune viața în pericol. „Cea mai gravă afecțiune este cancerul de piele. Vorbim de melanom, de carcinom bazocelular și de cel cu celule scuamoase. Acest tip de boală oncologică se manifestă prin pete sau leziuni la nivelul pielii și, nu de puține ori, acestea sunt considerate ca fiind doar o aluniță. Este necesară evaluarea alunițelor o dată pe an sau mai des, dacă există istoric personal sau familial de cancer de piele. Este necesară prezentarea la medicul dermatolog ori de câte ori observăm alunițe sau formațiuni și erupții noi pe piele”, mai spune dr. Tîrziu.
Recomandările medicilor
- Protecția UV adecvată este de departe cel mai important pas în orice rutină de îngrijire a pielii, pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii.
- Pentru aceasta ar trebui utilizate soluții sau creme de protecție solară minim SPF 30, iar în cazul copiilor sau al persoanelor în vârsta și al celor cu ten deschis la culoare, SPF 50.
- Crema SPF ar trebui aplicată în fiecare zi, indiferent de anotimp, pe zonele expuse razelor solare
- Este important reaplicarea la fiecare două ore sau mai devreme, dacă intrăm în apă sau transpirăm excesiv
- Este important să nu ne expunem la soare vara în intervalul 10-1
- Pe lângă protecția solară, este important să folosim protecție vestimentară și să ne protejăm ochii cu ochelari de soare.
- Este important să avem o rutină adaptată tipului de ten și o hidratare corespunzătoare