Stadioane și baze sportive în Timișoara, între SF-uri și licitații care n-au avut loc. „Bazaconiile unora” invocate de primar

stadioanele

Ne trebuie cel puțin trei stadioane în Timișoara și le vom avea peste 2-3 ani. Sunt noile promisiuni ale primarului, care tot face, din 2012, baze sportive. Edilul atacă „mințile tulburate” și vorbește despre o licitație anulată care, de fapt… n-a avut loc. Dar promite că în 2022 orașul va arăta cu totul altfel, din punct de vedere sportiv.

Tot mai des în ultima perioadă, primarul Timișoarei aduce în discuție stadioanele și bazele sportive care vor fi construite în oraș. Realitatea este însă că niciun astfel de obiectiv nu are nici măcar fundație. Celebrele baze sportive de cartier – în Calea Lipovei, Calea Buziașului și Calea Șagului – sunt departe de a fi în lucru.

Cea mai avansată este cea din Calea Lipovei, unde a fost organizată, în 2019, licitația de execuție. A fost un singur ofertant, o firmă înființată în 2018, cu 0 angajați, 0 cifră de afaceri și obiect principal de activitate creșterea porcilor. Lucrarea era estimată la aproape 25 de milioane de lei.

Licitația a fost anulată la finele lunii martie 2020, pentru că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și / sau neconforme. A fost depusă o singură ofertă care a fost respinsă ca inacceptabilă în termenii prevederilor art. 134, alin (5), din HG 395 / 2016”. De fapt, firma nu a transmis către PMT clarificările solicitate de comisia de evaluare. Acum, primăria a scos din nou licitație complexul sportiv, ofertele putând fi depuse până în 30 iunie.

Urmează proiecte pentru Șagului și Buziașului

În ianuarie 2020, consilierii locali aprobat studiile de fezabilitate pentru bazele sportive din Calea Șagului și Calea Buziașului. În Șagului, SF-ul arată o investiție de 60,07 milioane de lei, cu TVA, pe o durată de 18 luni. Complexul sportiv va fi construit pe un teren cu o suprafață de 7.321 mp. El va avea „un bazin semi-olimpic acoperit de tip scurt, cu lungimea de 25 metri”, cu tribună, „un bazin semi-olimpic descoperit”, cu zonă pentru „șezlonguri și mese exterioare”. De asemenea, va fi un teren de tenis „ușor mărit, pentru a deveni mixt și a susține jocuri sportive de echipă precum handbal, minifotbal”, înconjurat de o pistă de alergare suspendată. În Calea Buziașului, complexul sportiv va avea în plus și un teren de rugby / fotbal. Din hotărârea trecută prin plenul CL nu se știe la cât este estimată investiția. Nici până acum, pe site-ul PMT nu a fost publicată anexa care conține indicatorii tehnico-economici.

Se caută proiectant pentru SF de stadion pe structură metalică

Cam în aceeași perioadă în care au fost votate cele două SF-uri, primăria a scos la licitație și „servicii de proiectare pentru SF – Amenajare terenuri de sport – Construire stadion pe structură metalică”. Contractul va avea o durată de 90 de zile. Suma maximă pe care o oferă municipalitatea este de 80.000 de lei, cu TVA. El a fost atribuit la finele lunii aprilie. În vară ar trebui să avem SF.

Vorbim despre un stadion de 15.000 locuri, care ar trebui construit pe un teren „viran care prezintă vegetație spontană în interior. În partea de nord-est se regăsesc clădiri în care se desfășoară activitate economică (fosta întreprindere Optica), în partea de est se regăsește un drum de acces, iar în partea de sud str. Calea Buziașului”. Dacă tot se face stadion, primăria vrea și un parc, și o parcare. Practic, primăria vrea să facă două stadioane la distanță de 20 minute minute unul de altul, separate, de fapt, de Calea Buziașului.

Licitație anulată, dar care n-a avut loc

Recapitulăm: niciuna dintre aceste baze sportive / stadioane nu este în faza de șantier efectiv, iar singura licitație de execuție, cea pentru Calea Lipovei, a fost anulată, din lipsa unui ofertant eligibil. Cu toate acestea, primarul Timișoarei susține altceva și atacă din nou.

„Sunt niște minți rătăcite sau tulburate de ceea ce oamenii consumă, nu știu exact care este explicația, dar în orice caz care denaturează total ceea e spun eu. Avem proiecte și pentru un nou stadion al municipalității și v-am prezentat stadiul. Pe Calea Buziașului avem acel proiect de creare a unui complex sportiv și de agrement tot pe Calea Buziașului, dar într-o altă locație, am vorbit despre el de multe ori, proiect care a fost la licitație pentru execuție. Oameni buni, deci nu sunt vorbe! A durat ani de zile până când am putut să dăm drumul la licitație pentru execuție.

Din păcate, nu s-a prezentat decât o firmă, și aceea, o firmă pe care n-am putut-o agrea, întrucât nu îndeplinea condițiile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini. Contrar bazaconiilor scrise de unii-alții, că am fi contractat noi acea firmă, licitația a eșuat. Acum s-a trimis documentația pentru o nouă licitație. Noi vrem să facem acel complex, complex care va cuprinde și un stadion de dimensiuni mai mici, așa cum am anunțat de multe ori, destinat cu prioritate pentru rugby, dar nu numai”, spune edilul șef.

În Buziașului avem un SF gata și unul în lucru

Despre ce licitație anulată pentru un complex sportiv pe Calea Buziașului vorbește primarul? E greu de spus. Potrivit SEAP, singurele licitații legate de infrastructură sportivă în Calea Buziașului sunt:

  • „servicii de proiectare pentru SF – Amenajare terenuri de sport – «Construire stadion pe structură metalică», str. Calea Buziașului” – atribuit în 30 aprilie 2020
  • „verificare tehnică a proiectului pentru «zonă sportivă și de agrement Calea Buziașului: bazin de înot acoperit, bazin în aer liber, teren de rugby / fotbal, tribune, alte amenajări exterioare, str. ND Cocea, str. Legumiculturii, str. Recoltei»” – atribuit în 8 august 2018

Deci, nici vorbă de execuție. Dar repetăm: licitația anulată este pentru baza sportivă din Calea Lipovei și procedura tocmai a fost relansată. „Pentru baza din Calea Buziașului există SF. Urmează să se predea PT-ul și apoi va fi scos la licitație”, transmit oficial reprezentanții PMT.

Timișoara ar necesita „mai multe stadioane de diverse dimensiuni”

Cum vede primarul viitorul… sportiv al orașului din punct de vedere al infrastructurii? Evident, strălucitor. „Timișoara este un oraș în plină dezvoltare, este un oraș care în vremuri normale, chiar și acum, la ceea ce înseamnă orașul astăzi, ar necesita mai multe stadioane de diverse dimensiuni. Un stadion mare, de minimum 30.000 locuri, și acesta este pe listă la CNI și noi milităm în continuare pentru el (…) dar orașul necesită mult mai multe stadioane și baze sportive. Vom face acel stadion pe structură metalică, despre care am vorbit, care va fi la 15.000 locuri. Vom face acel stadion care va fi pe undeva pe la 7.000 locuri, vom vedea exact, care va fi prioritar alocat pentru rugby, și să nu-și închipuie cineva că având cele trei stadioane, asta se va întâmpla peste 2-3 ani. Stadionul pe structură metalică sper să poată fi gata în 2021 (…) Așa am fost asigurat, rămâne de văzut (…) Oricum, Timișoara anului 2022 va fi la cu totul alte standarde față Timișoara de acum, la capitolul infrastructură pentru sport”, spune acesta.

În 2012, când a candidat pentru primul mandat, primarul avea priorități pe șase luni și priorități pe patru ani. Acestea din urmă includeau „construirea unui stadion ultramodern, a unei săli polivalente cu 15.000 locuri și a unui bazin olimpic, construirea în cartiere a 4 bazine de înot semiolimpice, destinate practicării înotului de întreținere și agrement”.

About Post Author