SRL-ul care cumpără carioci și energie, contestat la prefectură. USR acuză „firmele PSD și PNL”

achiziții

Peste două ore de ceartă nu le-au fost de ajuns consilierilor locali, care au continuat și miercuri disputa pe SRL-ul de achiziții al primăriei. USR a atacat PSD și PNL, care ar reprezenta interesele unor firme. Iar replicile nu s-au lăsat așteptate. UCA va cumpăra calculatoare, hârtie igienică, pixuri și energie electrică pentru 13 instituții.

În plenul de marți seară, CL a votat înființarea Agenției de Achiziții Publice Timișoara SRL, o unitate centrală de achiziții care ar trebui să aducă economii de zeci de milioane de euro la bugetul local. Practic, această societate va cumpăra de la calculatoare și imprimante, la săpun, hârtie igienică și detergent sau papetărie dar și energie electrică, pentru PMT și alte instituții din subordinea acesteia. În primul an de funcționare, veniturile vor fi de 40.000 lei, iar cheltuielile, de peste 1,3 milioane de lei. Vor fi cel mult opt angajați, între care trei administratori, dar și doi salariați cu un sfert de normă.

Consilierii PSD, PNL și Pro România au contestat forma de înființare, și anume SRL-ul. Consiliile județene din Sibiu și Harghita, partenere în din proiect, au optat, în această fază, pentru structuri interne.

Despre becuri și firmele de partid…

Discuțiile din CL au durat peste două. Miercuri, USR Timiș a revenit asupra subiectului cu o postare pe Facebook. Ilustrată cu o fotografie a primarului Timișoarei, cu textul „Dominic Fritz pune capăt achizițiilor supraevaluate și clientelare”, postarea e un atac la colegii din CL.

„În ciuda opoziției firmelor de partid ale PSD și PNL, reprezentate de consilierii locali ai celor două formațiuni politice, prima Unitate Centrală de Achiziții (UCA), la nivelul municipiilor din România, se înființează la Timișoara. (…) PSD și PNL doresc ca achizițiile public să se desfășoare ca până acum. Interesul celor două partide este ca instituțiile (sau oamenii) pe care le controlează politic să poată cumpăra, în continuare, bunuri și servicii de la firmele de partid. Pentru că și din această cauză prețul unui bec poate varia de la 10 la 100 de lei”, susțin cei de la USR.

… și despre spolierea bugetului local

Replica a venit, tot pe Facebook, de la viceprimarul liberal Cosmin Tabără. „Bocetul permanentei victimizări, până în momentul în care ai totul, nu ți se împotrivește nimeni, dar cauți mereu dușmani pentru că altfel nu știi să tragi aer în piept… Prin postarea făcută astăzi, USR Timiș arată că nu înțelege farmecul democrației, dialogul sau pur și simplu nu-l acceptă! Trimiterile mereu făcute la adresa PNL, la o încercare de denigrare a colegului de alianță locală arată că viitoarea campanie electorală este mai importantă decât managementul orașului! (…) Înțelegeți că democrația nu înseamnă unanimitate, nu înseamnă un stil dictatorial în care unul poruncește, iar celălalt execută! Lumea nu e formată doar din oameni buni – «voi» și «restul» – răi! Înseamnă dialog și respect, chiar contradicție de idei. Din contradicții se pot naște idei bune”, a notat acesta.

Radu Țoancă, de la PSD, a contestat la Instituția Prefectului hotărârea de înființare a UCA. „În opinia mea, acest experiment este total ilegal în condițiile legislației din România și nu reprezintă decât o firmă useristă de spoliere a banului public. Sunt de acord cu înființarea unei unități de achiziții publice centralizate, mai ales că acest model este funcțional și de succes în statele Uniunii Europene, dar în subordinea Primăriei și sub controlul Curții de Conturi și al Consiliului Local, exact după modelul consiliilor județene Sibiu și Harghita”, a transmis social-democratul.