Soluție să nu mai rămână frunze și crengi pe străzi: abonamentul de 15 euro. Dar nu e obligatoriu

crengi

foto: Arhivă

Problema deșeurilor vegetale care rămâneau neadunate cu săptămânile de pe străzi și-a găsit o rezolvare, cu cheltuieli suplimentare din partea timișorenilor. Retim va colecta frunze și crengi o dată la două săptămâni, dintr-un container alocat pe bază de abonament lunar. Acesta nu este însă obligatoriu.

Vin toamna, gospodarii se apucă de igienizat curțile caselor și zonele din jurul blocurilor, cad și frunzele, iar ridicarea deșeurilor vegetale este, de mai mulți ani, o problemă la Timișoara. Sacii plini cu frunze rămași cu săptămânile pe străzi fac deja parte din peisajul de sezon. Municipalitatea a plătit o vreme pentru serviciile unei firme care avea de ridicat numai acest gen de deșeuri, pe bază de comandă.

Exista, în ultima perioadă, varianta ca timișorenii să aducă deșeurile vegetale la unul dintre cele patru puncte de colectare gestionate de Retim. Crengile trebuiau tăiate la lungimi de aproximativ 50 cm și legate în mănunchiuri, în timp ce iarba și frunzele trebuia să fie puse în saci. Cantitatea de deșeuri vegetale preluată gratuit la centre era de 3mc/persoană/lună.

Fritz: Prețul e mai greu de digerat

De acum, va exista și varianta ca frunzele, iarba și crengile să fie ridicate de la domiciliu de mașinile Retim. Consilierii locali au aprobat, în plenul de marți, „modificarea și completarea Contractului de delegare prin concesiune a activității de colectare și transport a deșeurilor nr. 2303/08.12.2017 prin implementarea unui nou flux și a tarifului unic de colectare separată și transport separat al deșeurilor vegetale pentru utilizatorii casnici din mediul urban”.

„Am insistat de foarte mult timp ca ADID să încheie un contract adițional cu Retim, să ridice Retim și fracția verde. Am ajuns în acest moment și este un lucru care ar trebui să ne bucure pentru că în sfârșit cei care vor să le ridice Retim de acasă și deșeuri vegetale au această posibilitate. Lucrul care pentru mine recunosc că e mai greu digerat este prețul care mi se pare cumva la limita maximă. Sper să găsim cât de mulți abonați posibil și atunci poate, cu cât mai mulți se înscriu și fac astfel de acte adiționale la contractele lor cu Retim, cu atât mai mult o să scadă prețul. Înțeleg că e cumva o estimare, tocmai pentru că nu se știe cât de mult personal, cât de multe utilaje sunt ncsar pentru a satisface această nevoie de la populație. Mi-aș dori foarte mult ca prețul să scadă în viitor, pentru că, într-adevăr, e foarte mare pentru cineva care doar din când în când are câteva deșeuri vegetale acasă”, le-a spus primarul Dominic Fritz consilierilor locali, înainte de votul din plen.

Containere golite la două săptămâni

Altfel spus, de acum, colectarea și transportul deșeurilor vegetale provenite din grădinile, curțile utilizatorilor casnici devin serviciu opțional, la solicitarea utilizatorilor. Contra unui abonament de 62,98 lei (fără TVA) /gospodărie /lună, Retim va ridica și va transporta deșeurile vegetale rezultate din activitățile de grădinărit și întreținerea spațiilor verzi de pe domeniul privat.

„Acest serviciu se va derula pe bază de abonament și va cuprinde colectarea acestor deșeuri în recipiente cu capacitatea de 240 l, cu frecvența de golire o dată la două săptămâni, în perioada 1 martie – 30 noiembrie”, scrie în HCL-ul aprobat marți de consilierii locali.

About Post Author