Sindicatul din PMT contestă noua organigramă. Rodica Aurelian, sindicalist supărat
Noua organigramă a PMT, aprobată în plen în urmă cu o lună, stârnește în continuarea valuri. Sindicatul Liber al Salariaților din PMT a depus o plângere prealabilă pentru revocarea acesteia. Invocă prevederi ilegale și lipsa transparenței. Culmea este că unul dintre cei pe care sindicatul îi reprezintă acum este… Rodica Aurelian, „câinele de pază” al vechilor organigrame de pe vremea lui Nicolae Robu, contestate la vremea lor de același sindicat.
A trecut o lună de când CL Timișoara a aprobat organigrama primăriei, gândită de specialiștii noii administrații. În mare, documentul reduce numărul de structuri interne și pe cel al șefilor, prevede desființarea a 80 de posturi, e drept că unele neocupate, dar și peste 100 de noi angajări. Vor fi reorganizate, de asemenea, direcțiile și celelalte structuri componente. Ea ar trebui să reconstruiască instituția de pe CD Loga 1 și s-o deschidă către cetățeni.
Unii angajați au început să primească notificări și sunt afișate deja anunțuri de examene de selecție pentru funcționari publici și personal contractual din aparatul de specialitate al primarului. Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliul Local Timișoara reacționează însă și cere revocarea HCL 237, care aprobă organigrama, și a tuturor celorlalte acte care derivaă din ea.
Fără transparență și dezbatere publică
Sindicatul condus de Tiberiu Negrei a depus, așadar, o plângere prealabilă, „în reprezentarea” mai multor membri. Printre aceștia, Mirela Toc, Culiță Chiș, Gabriela Borcsi, Adrian Bere și… Rodica Aurelian, fosta șefă a Serviciului de Resurse Umane al PMT. Se solicită revocarea atât a HCL 237 / 15 iunie 2021, privind modificarea și aprobarea organigramei, statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare pentru aparatului de specialitate al primarului, cât și a celorlalte acte care derivă din aceasta: notificările trimise unor angajați și anunțurile examenelor de selecție.
Tiberiu Negrei susține că „HCL 237 a fost adoptată cu încălcarea prevederilor art. 7, alin (9) din Legea 52 / 2003, privind transparența decizională în administrația publică, și a art. 8 din OUG 57 / 2019”. Practic, susține șeful sindicatului din PMT, „proiectul de hotărâre din data de 11 iunie (…) a fost prezentat într-o conferință de presă de primar și postat în aceeași zi pe site-ul primărie (vineri), fiind votat și aprobat de către CL în 15 iunie (marți)”. În aceste condiții, nu ar fi fost respectată obligația de transparență a autorităților administrației, care trebuie „să informeze și să supună dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative și la minutele ședințelor publice”.
Sindicatul a cerut, de altfel, organizarea unei dezbateri publice pe tema organigramei, dar conducerea PMT a replicat că nu se impune așa ceva. „Dezbaterile publice se organizează în cazul în care există propuneri de acte normative cu caracter general. Mai exact, propuneri care au impact asupra întregului oraș. Hotărârea referitoare la organigramă nu este un act normativ (…) și are aplicabilitate doar asupra personalului din primărie”, explica Bogdan Marta, consilier personal al primarului.
Probleme la Direcția de Evidență a Persoanelor
Potrivit sindicatului din PMT, alte probleme legate de HCL 237 sunt că „a fost adoptată cu încălcarea prevederilor art. 414 din OUG 57 / 2019, privind Codul administrativ, potrivit căruia «funcționarul public are dreptul de a fi informat cu privire la deciziile care se iau în aplicarea prezentului cod și care îl afectează în mod direct»”, dar și că nu a avut aviz de la Comisia paritară, care, în acest moment, nici nu există în instituție. Sindicatul îi propusese, de altfel, ca membri în structura respectivă, pe Mirela Toc și Culiță Chiș.
Cei de la sindicat susțin, de asemenea, că noua organigramă încalcă OG 84 / 2001, privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor. Mai exact, „Direcția de Evidență a Persoanelor nu poate să facă parte din aparatul de specialitate al primarului, ci trebuie să fie în subordinea consiliului local”.
Supărarea Rodicăi Aurelian
Plângerea prealabilă care trebuie adusă la cunoștința CL Timișoara este premergătoare unei foarte probabile acțiuni în instanță, inițiată de sindicatul condus de Tiberiu Negrei. Interesant este că unul dintre membrii acestuia, foarte probabil lezat direct de noua organigramă, este faimoasa Rodica Aurelian, fosta șefă a Serviciului Resurse Umane din PMT. Aceasta fusese oricum mutată recent la Camera 12.
În mandatele lui Nicolae Robu, Aurelian a fost cea care a tăiat și a spânzurat în ceea ce privește organigramele instituției. Cât de pricepută este în astfel de spețe s-a văzut, de exemplu, în cazul Mariei Stoianov, de la Direcția de Asistență Socială, care a câștigat în instanță și a trebuit reîncadrată, cu salarii retroactive. Sau în cazul lui Lucian Vărșăndan, care și-a recâștigat, tot în fața judecătorilor, postul de director al Teatrului German de Stat. Acum, Rodica Aurelian simte pe pielea ei cum să fii subiect direct al unei restructurări instituționale și se simte nedreptățită.