Sinagoga din Fabric și Piața Traian, incluse oficial printre proiectele pentru care PMT vrea bani de la UE

Sinagoga din Fabric

Primăria Timișoara vrea bani europeni pentru sinagoga din Fabric, zonele Traian și Mocioni, dar și pentru o bază de agrement școlară, lângă Zoo. Aceste obiective vor intra în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Timişoara, pentru a deveni eligibile la finanțare.

Pe ordinea de zi a viitorului plen va apărea un proiect „privind actualizarea listei de proiecte prevăzute în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Timişoara – SIDU”. Această strategie a fost adoptată în mai 2015. Ea este condiția de bază pentru finanțarea de proiecte prin Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile a POR 2014-2020.

Completarea acestui document este necesară după aprobarea OUG 88/2020, care prevede „elaborarea unui portofoliu de documentatii tehnico-economice aferente pregătirii de proiecte pentru perioada 2021-2027, cu finanțare din POAT 2014-2020”. Toate proiectele de mobilitate și regenerare urbană, infrastructură rutieră județeană, centre de agrement / baze turistice /tabere școlare sau infrastructură de turism pentru care administrațiile locale vor bani europeni trebuie incluse în SIDU.

De la 1 la 15 milioane de euro

Vorbim de proiecte cu valori mari, cuprinse între 1 și 15 milioane de euro, fără TVA, pe care vor să le facă primăriile. Specialiștii de la Direcția de Dezvoltare a PMT au decis, în aceste condiții, că SIDU trebuie completată cu următoarele investiții: complex turistic cu punerea în valoare a Centralei hidroelectrice din Timișoara și a Canalului Bega; reabilitare și refuncționalizare Sinagoga Fabric; regenerare urbană – Zona Piața Traian; regenerare urbană – Zona Piața Mocioni; bază de agrement cu tabără școlară în vecinătatea Grădinii Zoologice.

Există, de asemenea, o schimbare esențială în modul de acordare a finanțării și, ulterior, în punerea în practică a proiectelor. „Putem obține finanțare pentru proiectare pe acest exercițiu financiar și să le implementăm în exercițiul următor, tot pe bani europeni. S-a decis acest mecanism tocmai pentru ca întârzierile să fie mai mici. Practic, se finanțează proiectarea și se evaluează în acest exercițiu, ca apoi să poți apuca de lucru la începutul următorului, nu la sfârșit, ca acum”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Să vedem ce se va face și practic

Despre reabilitarea sinagogii din Fabric se vorbește de atât de mulți ani și nu s-a făcut nimic concret, încât, până la proba contrarie, pare de domeniul fantasticului. În urmă cu peste doi ani și jumătate, se vorbea ultima dată despre transformarea ei în sală de spectacole, dar urma ca imobilul să fie trecut în administrarea gratuită, timp de 40 de ani, a Primăriei Timișoara.

Tabăra şcolară de la Pădurea Verde a apărut în discursul edilului șef în vara acestui an. „Vom face o tabără școlară în vecinătatea Grădinii Zoologice. Cu această ocazie vrem să ridicăm și Grădina Zoologică la alte standarde. Întotdeauna am spus că nu sunt mulțumit de nivelul la care e Grădina Zoologică, dar nu am avut când, am dat prioritate altor direcții investiționale. Acum a apărut o oportunitate să refacem zona”, spunea acesta.

Primarul aducea în discuție, la acea vreme, și trei proiecte mari de regenerare urbană. Adică Piaţa Mocioni, Piaţa Traian, respectiv Piaţa Bălcescu şi Piaţa Maria.

About Post Author