Sinagoga din Fabric a intrat în șantier. Măcar să nu mai plouă înăuntru și să nu mai cadă tencuiala

Singoga din Fabric

După foarte mulți ani, la Singoga din Fabric încep primele lucrări. Sunt cele de punere în siguranță. Altfel spus, reparații imediate la acoperiș și consolidări în interior, la elementele care sunt în pericol de prăbușire.

Încep lucrările de punere în siguranță a Sinagogii din Fabric, preluată de primărie la finalul anului trecut, de la Comunitatea Evreiască. Într-o primă etapă vor fi făcute reparații la învelitoarea acoperișului, pentru a opri infiltrațiile, vor fi astupate golurile din ziduri, vor fi consolidate elementele interioare care prezintă risc de prăbușire și vor fi luate măsuri pentru protejarea vitraliilor.

Lucrările de punere în siguranță costă aproape un milion de lei, bani de la bugetul local, și sunt executate de Art History Construct SRL. Șantierul este prevăzut să dureze 12 luni.

Planuri mari pentru anii care vin

Sinagoga din Fabric a fost construită între anii 1897 și 1899, nu a mai fost folosită de aproape patru decenii. Clasată în listele de protecție naționale ca monument istoric sub codul de clasare TM-II-m-B-06128, sinagoga este amplasată în zona de protecție istorică Ansamblu urban Fabric (II). Este construită în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice și elemente de stil neo-renascentist italian, după un proiect al arhitectului budapestan Lipot Baumhorn.

Primăria Timișoara vrea să transforme sinagoga într-un centru socio-cultural.Pentru aceasta, a încheiat un memorandum cu World Monuments Fund, „în scopul elaborării unui plan adaptativ și integrat de reutilizare a sinagogii din Fabric”. World Monuments Fund (WMF) are sediul central în New York și, din 1965, experții săi au conservat patrimoniul cultural în peste 700 de situri din 112 țări.

Memorandumul va avea o durată de 12 luni, la capătul cărora WMF va livra către municipalitate „temă de proiectare și caiet de sarcini privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice; posibilă strategie de reutilizare și administrare pe termen mediu (cel puțin 5 ani). Banii pentru această documentație vin integral de la WMF, care a alocat 100.000 de euro în acest scop.

About Post Author