Simultan Festival, la o nouă ediție. Despre dorința pentru inutil

simultan

A 19-a ediție a Simultan Festival continuă să exploreze relația dintre artă, tehnologie și societate, prin diferite metode și practici artistice. La început de octombrie sunteți așteptați, din nou, la MX, adică la Muzeul Corneliu Mikloși și atelierele fostei fabrici de tramvaie.

Simultan Festival are loc în perioada 3-6 octombrie. Programul celor patru zile include artă video, instalații și evenimente live. Printre temele și metodele alese de artiștii participanți se numără eclectismul stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologice, muzică de improvizație în condiții tehnice alternative sau anacronice sau fuziunea dintre instrumente acustice și electronice.

„Pe măsură ce festivalul continuă să-și aprofundeze cercetarea cu privire la relația dintre tehnologie și umanitate, «Desire for the Useless» servește ca o temă contemplativă (…) Dorința pentru inutil nu este despre căutarea inutilității. Mai degrabă, este vorba despre găsirea sensului în ceea ce e aparent nepractic, prin creativitate, gândire critică și perspectivă. Gândește-te la dorință ca la energie, nu ca la un vid. Când dorința este eliberată de constrângerile utilității, ea devine o forță care ne conduce către idei și expresii noi, arătându-ne că inutilul are propria sa productivitate”, transmit organizatorii.

Se creionează programul live

Programul live al celei de-a 19-a ediții prezintă artiști implicați activ în domeniul artei sonice și în scena muzicii experimentale, după cum urmează:

  • Alexander Iezzi, Billy Bultheel și Ivan Cheng interpretteză 33, proiect care explorează fuziunea dintre tehno mitraliat, pop experimental, tonuri industriale surprinzătoare și voci baroce.
  • Alessandra Eramo este artistă sonoră, vocalistă și compozitoare. Arta ei se adâncește în teritoriile acustice latente ale vocii și explorează zgomotul ca o chestiune socio-politică.
  • Feldermelder (Manuel Oberholzer) este un creativ polimatic a cărui măiestrie cuprinde compoziție, design sonor, instalație și cod. Creat ex nihilo, esența noului spectacol live inovator al lui Feldermelder încapsulează spiritul creației în sine.
  • Vocalista/violinista/compozitoarea Diana Miron va prezenta Organisma Sonora, un performance sonor coral participativ, care ne provoacă percepția și înțelegerea corului ca organism în mișcare, oferind noi semnificații muzicale prin expresii vocale extinse.
  • Franck Vigroux și Antoine Schmitt vor performa Atotal, un spectacol audio-vizual care își propune să reconstruiască pentru a deconstrui mai bine procesele de impunere a voinței.
  • Maria W Horn este compozitoare a cărei operă explorează proprietățile spectrale inerente ale sunetului. Compozițiile ei folosesc o instrumentație variată, de la sintetizatoare analogice la cor, instrumente cu coarde, orgă și diverse formate de muzică de cameră.
  • Micleusanu M. aduce Liminal Garden, un proiect care oferă o explorare conceptuală a substratului existențial, având ca scop „decodificarea semnificațiilor criptate și ascunse” ale condiției umane.
  • Duo-ul de cursă lungă Hanno Leichtmann și Valerio Tricoli va interpreta cel mai recent album al lor, Cinnte Le Dia, hrănindu-se din combinația de improvizație alchimică în timp real și post-procesare atentă.
  • Magda Drozd, artistă și curatoare sonoră, va interpreta piese din ultimul ei EP, Viscera, pe care texturi palpitante, senzuale, diverse timbre sintetice și organice, sunete puternic manipulate de vioară, zgomot și înregistrări de teren sunt elemente omniprezente.
  • Roberto Maqueda va prezenta AIR, o instalație performativă care combină instrumente amplificate și module de electrovalve, creând percuții analogice.
  • Duo-ul de improvizație experimental format din Tony Elieh și Andrei Cucu s-a născut dintr-o întâlnire întâmplătoare. Cei doi s-au concentrat pe a-și lăsa intuiția muzicală să se manifeste în sesiunile de înregistrare.
  • Într-o cooperare prietenoasă cu Bienala Beta, programul live din acest an include o punere în scenă specială a Messengers al Rebeccai Salvadori, un film cu mai multe fațete în curs de desfășurare, care se derulează pe mai multe dimensiuni.

Mai multe detalii găsiți AICI.

About Post Author