Silviu Purcărete regizează pentru TM2021 o operă care nu s-a mai jucat de 200 de ani
O operă care nu a mai fost pusă în scenă de aproape două secole e primul eveniment anunțat din seria celor din anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Opera „Traian în Dacia”, scrisă de compozitorul italian Giuseppe Nicolini, va fi regizată de Silviu Purcărete, în scenografia lui Dragoș Buhagiar.
E doar ceva mai mult de un an până în 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Ce se va întâmpla atunci nu se știe, decât cu aproximație, dar cei de la TM2021 au decis să facă un anunț important. La sfârșitul lui ianuarie – începutul lui februarie 2021, pe scena Operei Române se va juca un spectacol nemaivăzut de aproape două secole. „Traian în Dacia”, operă scrisă de compozitorul italian Giuseppe Nicolini, nu a mai fost interpretată pe o scenă din 1822, dar va fi readusă la viață la Timișoara.
„Opera, ce respectă atât învingătorii, cât și învinșii, a fost pusă în scenă pentru prima dată în Roma în 1807. După aceea a fost jucată în toate marile opere europene ale vremii până în anul 1822. Mulțumită muncii laborioase de recuperare și transcriere a partiturilor acestei lucrări aproape uitate de către maestrul Enrico Primo Cannata, cu sprijinul maestrului Cristian Rudic, director al Operei Naționale, sub patronajul Asociației Timișoara 2021 și al Asociației Fucina Griselini, această importantă operă va fi pusă în scenă, în premieră națională în România, la Timișoara”, au anunțat cei de la TM2021. Practic, spectacolul va fi unul din evenimentele ce vor marca deschiderea oficială a anului capitale culturale.
Încă e doar proiect, are însă regizor, scenograf și dirijor
Prea multe detalii despre spectacol nu sunt. Se știe că regia va fi semnată de celebrul Silviu Purcărete, care va lucra alături de Dragoș Buhagiar, unul dintre cei mai buni scenografi din Europa, sub conducerea muzicală a lui Davide Crescenzi. Cei trei sunt la a doua colaborarare cu ORT. „Eu cred că această operă este reprezentativă pentru România, la fel cum «Carmen» este reprezentativă pentru Spania. Sperăm că în viitor va intra în repertoriul operelor din România, după premiera de la Timișoara”, spune Crescenzi.
„Prin faptul că se va juca la începutul anului 2021, această operă fiind și o premieră mondială, nu s-a mai jucat din anul 1822, va constitui un lucru foarte important din seria evenimentelor de deschidere. Deschiderea anului capitalei culturale va fi probabil în perioada 23-24 ianuarie 2021. Această operă jucată într-o instituție culturală foarte importantă din Timișoara va fi un eveniment de foarte bun augur și pentru a proiecta dinspre Europa multiculturalitatea acestei regiuni, a Timișoarei și a Banatului, în acest caz prin colaborarea cu comunitatea italiană”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al TM2021.
Un alt amănunt interesant este că pentru rolul principal este nevoie de un contratenor. Conducerea ORT a început discuțiile cu unul dintre cei mai buni contratenori din lume, arădeanul Valer Barna Săbăduș. „Are calendarul foarte plin. Chiar azi am vorbit cu el, mi-a spus că trebuie vadă notele, ca un profesionist. Apoi va putea spune dacă acceptă sau nu”, a declarat Cristian Rudic, directorul ORT. Potrivit acestuia, colaborarea cu Silviu Purcărete ar putea aduce la Timișoara spectatori după un alt model celebru. „Dacă la Sibiu funcționează acel «pelerinaj» al foarte multor străini, ca să vadă spectacolele semnate Purcărete, de ce nu s-ar întâmpla asta și la Timișoara?”, a conchis Rudic.