Sfântul Nicolae, făuritorul de minuni și ocrotitorul copiilor

sfântul nicolae

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinității, datorită minunilor săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa. El este patronul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe din vestul Europei.

Arhiepiscopul Mirei Lichiei s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică. Rămas orfan, Sfântul Nicolae şi-a împărţit taverea moştenită de la părinți și s-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate. Dumnezeu avea însă altă misiune pentru el: „În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine”.

Sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. E părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, e ocrotitorul copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe. În vremea lui Diocleţian, Sfântul Nicolae a fost aruncat în temniţă, însă a continuat să vorbească și de după gratii despre cuvântul lui Dumnezeu. La sinodul ecumenic de la Niceea, în 325, Sf. Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Nuielușa, avertizare pentru cei neascultători

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat lui Arie o palmă. Potrivit bisericii, de la această palmă a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu o nuielușă, în semn de avertisment. Nicolae a murit în 340, iar din 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari.

De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare. Multe ţări au propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter. În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte alături de Knecht Ruprecht, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia.

În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, păzeşte soarele, stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor, apără soldaţii în război, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoară. Peste 800.000 de români sunt sărbătoriți de ziua Sfântului Nicolae.

About Post Author