18 ianuarie 2021

Sfânta Maria Mică, cea mai mare sărbătoare a toamnei și prima din anul bisericesc

sfânta maria

Nașterea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică – este celebrată atât de ortodocși, cât și de catolici. E prima sărbătoare a anului bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria are patru zile dedicate în acest calendar.

Sfânta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, început la 1 septembrie. Creștinii celebrează, de fapt, în 8 septembrie, prima din cele patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Praznicul Naşterii Maicii Domnului. În cultura populară, ea poartă denumirea de Sfânta Maria Mică. Întrucât cifra opt reprezintă simbolul veşniciei, al vieţii fără de sfârşit, sărbătoarea a fost rânduită în ziua a opta din Anul Nou Bisericesc (an început de la 1 septembrie).

Drepţii Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, deși înaintați în vârstă, își doareau foarte mult un copil. Cum încercările de o viață nu au dat roade, rugăciunea a rămas singura lor speranță. Cei doi au așteptat în tăcere răspunsul lui Dumnezeu, care le-a răsplătit credința. El le-a ascultat rugile fierbinți, dăruindu-le un odor cu o chemare dumnezeiască. Așa a venit pe lume fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii.

Tradiții populare

De altfel, în tradiția populară se spune că în această zi rugăciunile celor care își doresc cu adroare un copil sunt mai ascultate ca oricând. Și cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-și găsească perechea.

La sărbătoarea Nasterii Maicii Domnului nu se fac treburi gospodăresti, nu se spăla rufe și nu se face curățenie în casă, ca să nu se atragă răul. Se spune și că în preajma acestei sărbători nu e bine să se aprindă focul în casă, indiferent cât de frig ar fi, fiindcă aduce ghinion și boală. Ar trebui însă ca în fiecare casă să fie câte o candelă aprinsă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: