Sensul giratoriu suspendat de pe str. Baader: disputa de sute de milioane de euro. CFR l-ar vrea dispărut

Sensul giratoriu suspendat de pe str. Baader, mai 2017
Proiectul de modernizare a liniei ferate care traversează Timișoara, parte a magistralei Caransebeș – Arad, e din nou subiect de dispută, la distanță, între ministrul Sorin Grindeanu și municipalitate. Primul spune că ar putea fi pierduți bani din PNRR, iar PMT susțin că, de fapt, CFR a făcut modificări în proiect.
„Există probleme pe lotul 3, Timișoara. Au fost discuții cu primăria, dar eu vreau să fiu constructiv. Vreau să fac o cronologie de când a apărut acest proiect (…) Pe lotul 3, lucrurile au mers așa: avem un proiect acceptat, nu doar acceptat, ci și promovat de primărie. A venit această oportunitate numită PNRR, s-a considerat necesar să fie pe CFR finanțate major două proiecte Caransebeș – Arad și Episcopia Bihor – Cluj (…) Pe baza acestor proiecte acceptate s-a primit finanțare de la Comisia Europeană. Că au fost alegeri, că s-au schimbat guverne, eu am luat un proiect pe care l-a pus în PNRR un fost ministru, Cătălin Drulă, poate le sună cunoscut celor de la PMT”, a declarat, vineri, Sorin Grindeanu.
Potrivit ministrului Transportului, cei la PMT vor modificări al proiectului în zona Baader, inclusiv exproprieri suplimentare. „Pot să fie idei bune, doar că lucrurile au plecat într-o direcție. Să dea cu piciorul la 300 milioane de euro, ca oraș, doar că un arhitect vrea niște exproprieri în plus… E un apel, nu o critică. Către administrația locală, să fie constructivă, să accepte niște proiecte pe care s-au cerut bani. Nu poți să dai avize cu observații pe un proiect promovat de Primăria Timișoara deja”, a completat acesta.
Robu, 2017: „CFR va face asta și ne bucurăm să facă”
În zona Baader ar fi urmat să fie construit un sens gratoriu suspendat cu care fostul primar Nicolae Robu s-a lăudat multă vreme. „Vă prezint soluția convenită pentru Pasajul Baader. Acolo vor fi schimbări importante. Noi vom realiza Inelul II de circulație (…) De la bd. Antenei vom avea un racord la str. Demetriade pe un traseu care este cel mai potrivit. La intersecția Enric Baader cu calea ferată va fi un sens giratoriu la 10 metri înălțime. Iată că vom avea așa ceva în Timișoara, CFR va face asta și ne bucurăm să facă. Vom avea trei căi de acces la sensul giratoriu. Pe de o parte, se va veni dinspre Divizia 9 Cavalerie, dinspre Baader și de pe Demetriade. Acea girație va fi suspendată la 10 metri înălțime deasupra căii ferate”, declara Robu, în mai 2017.
„La Baader exista un sens giratoriu suspendat. Acum se dorește altă soluție de către primărie, am cerut celor de la CFR să fie constructivi, riscăm să pierdem sumele de bani. Au avut loc discuții, încă primim avize cu diferite observații (…) Nu poți schimba major un astfel de proiect. Asta înseamnă bani în plus, Îi dă primăria? Acesta este un apel, să fim constructivi. În cel mai scurt timp să primim autorizația de contrucție să se înceapă proiectul. Se dorește un acces mai bun dinspre Demetriade? Dacă vor, să-l facă, dar să-l plătească primăria. Aceste lucrări sunt pe bani europeni, dar fără legătură cu circulația feroviară. Am cerut CFR să accepte toate propunerile decente din partea primăriei”, afirmă acum Sorin Grindeanu.
„Chiar CFR a venit cu o soluție care nu doar că este mai ieftină”
Dinspre primărie însă, lucrurile se văd puțin altfel. Potrivit reprezentanților acesteia, PMT nu mai are de eliberat niciun fel de aviz, iar autorizația de construire trebuie să vină de la Ministerul Transporturilor. În plus, chiar CFR ar fi renunțat la sensul giratoriu suspendat.
„La Baader, intenția inițială a CFR a fost de a construi un sens giratoriu suspendat, la intersecția a două artere majore: Inelul II de circulație și str. Demetriade. În forma inițială, experții în urbanism și trafic au avertizat că această soluție va cauza ambuteiaje masive. În urma acestor discuții, chiar CFR a venit cu o soluție care nu doar că este mai ieftină de implementat, ci este și optimă. Mai exact, separarea celor două artere printr-un pasaj.
Acest lucru necesită exproprieri într-o zonă industrială, cu care CFR a fost de acord. În baza acestui acord, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism – formată din experți în urbanism care reprezintă multe alte instituții și organizații, nu doar Primăria Timișoara – a emis un aviz cu condiții. Suntem surprinși că lucrurile propuse chiar de CFR și agreate de toată lumea sunt acum din nou contestate”, ne-a declarat Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz.