Senatul, de acord ca primăriile să ia bani de căldură din Trezorerie. E primul pas

calorifere

foto: Arhivă

Primăriile care administrează sisteme centralizate de furnizare a energiei termice sunt mai aproape de a împrumuta din trezorie bani pentru a trece cu bine peste iarnă. Senatorii au avizat, în procedură de urgență, un proiect depus în urmă cu două săptămâni de mai mulți parlamentari USR.

Suma totală destinată primăriilor care au probleme cu societățile de termoficare, disponibilă din trezorie, este de un miliard de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru finanţarea cheltuielilor curente de funcţionare, respectiv pentru plata facturilor restante şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

La începutul lunii noiembrie, mai mulți parlamentari USR au propus un proiect de lege, care propune derogări de la Legea 273 / 2006, privind finanţele publice locale, astfel încât primăriile să se poată împrumuta din Trezoreria Statului, pentru finanţarea cheltuielilor necesare termoficării. Condițiile de împrumut prevăzute sunt similare cu cele stabilite de guvern pentru celălalt tip de împrumuturi, cele destinate investițiilor: „dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului la care se adaugă o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, dobânda rezultată rămânând fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Marja se stabilește astfel: (i) 1 punct procentual pentru scadențe de până la 3 ani, inclusiv; (ii) 1,5 puncte procentuale pentru scadențe între 3 și 5 ani, inclusiv; (iii) 2,5 puncte procentuale pentru scadențe între 5 și 10 ani, inclusiv”.

Perioada de rambursare este stabilită potrivit scadenței împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral. Limita de îndatorare este de 30%.

Camera Deputaților decide

După votul dat deja în senat, proiecul de lege va fi trimis spre dezbatere și vot final în Camera Deputaților.

Mai multe municipii, localități, printre care și Timișoara, au probleme în a asigura încălzirea în această iarnă, din cauza exploziei prețurilor la energie și gaze naturale. Primăriile au solicitat deja ajutor de la guvern. Acesta a alocat 310,4 milioane de lei, pentru 31 de UAT-uri, bani din Fondul de rezervă bugetară.

PMT a primit 53,8 milioane de lei, bani care vor merge către plata căldurii până la finele anului. Colterm este în insolvență și are datorii imense. Un eventual împrumut din trezorerie ar ajuta la stingerea măcar a unei părți din acestea.

About Post Author