Site icon Stiri de Timisoara

Security Challenges in the Balkans. Conferință internațională la a șasea ediție, organizată de UVT

Security Challenges in the Balkans

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, a organizat a șasea ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans”, desfășurată sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din România.

Temele incluse pe agenda evenimentului au făcut apel la suita provocărilor de securitate din regiunea Europei de Sud-Est în contextul războiului din Ucraina, inventariind modalitățile de contracarare a amenințărilor clasice și hibride din regiunea Balcanilor. Conferința a reiterat mecanismul de reziliență prin educație, ca instrument de construire și consolidare a stabilității în Balcani.

Temele abordate au fost analizate de oficiali și experți români, din cadrul NATO, din Maria Britanie, Franța, Germania, Ungaria, Ucraina, Serbia și Bosnia Herțegovina. Organizată la complexul Senator din Timișoara, conferința a beneficiat de prezența unor reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului academic și de afaceri din România.

La deschiderea oficială a evenimentului au participat rectorul Universității de Vest, Marilen Gabriel Pirtea, președintele New Strategy Center, Ionel Nițu, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz. De asemenea, deschiderea evenimentului a fost marcată de un mesaj special din partea Prim-Ministrului României, Nicolae Ciucă, care a subliniat contextul internațional de securitate „supus unui număr de amenințări și provocări despre care credeam că sunt de domeniul trecutului”. Premierul a accentuat importanța procesului de extindere a Uniunii Europene, acesta fiind bazat atât pe responsabilitatea UE cât și pe „voința politică a candidaților de a-și atinge angajamentele asumate în procesul de aderare”. Cu acest prilej, a fost confirmată importanța strategică a regiunii și utilitatea unei platforme de dezbatere de acest tip, care aduce împreună atât expertiza independentă, cât și internațională.

Invitați unul și unul

Printre vorbitorii s-au aflat oficiali și experți din mai multe țări, precum Ovidiu Raețchi, președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență din cadrul MAE, Stuart Peach, reprezentantul special al primului-ministru din Marea Britanie pentru Balcanii de Vest, Christiane Hullmann, director din Oficiul Federal de Externe al Germaniei, generalul (ret.) Leonardo Dinu, din partea Consiliului Științific NSC, generalul (ret.) James Everard, fost comandant adjunct al Forțelor Aliate din Europa (DSACEUR), profesor Mário Lino Barata Raposo, rector al Universității Beira Interior, Portugalia, profesor Florin Drăgan, rector al Universității Politehnica Timișoara, Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Titus-Constantin Bălan, Cybersecurity Solution Manager and Head R&D Transversal Programs, Atos, România, dar și alți invitați de marcă.

„Este de acum o evidență că războiul din Ucraina are un impact major asupra stabilității întregului continent european și induce o instabilitate suplimentară în zona Balcanilor. În timp ce în plan internațional criza ucraineană ocupă prima linie a preocupărilor, conferința organizată de UVT și New Strategy Center, desfășurată la Timișoara, a făcut posibilă o necesară analiză asupra evoluțiilor și consecințelor crizei internaționale asupra Balcanilor, din punct de vedere politic, militar, economic, și a structurat rolul educației în reziliența globală. Ne bucură faptul că deja putem vorbi de o tradiție și că acest eveniment a ajuns la a șasea ediție”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

About Post Author

Exit mobile version