Secția de Radioterapie de pe strada Mărășești se mută în chirie. Pe Intrarea Doinei

În 2021, fosta clinică de dermatologie de pe strada Mărășești va deveni noua casă a Institutului Francez, respectiv a Centrului Cultural German. Primăria a găsit unde să mute bolnavii de la Clinica de Radioterapie: în clădirea STPT de pe Intrarea Doinea, pentru care Spitalul Municipal va plăti chirie.
Fosta clinică de dermatologie de pe strada Mărășești ar fi trebuit să devină centru multicultural, realizat pe fonduri europene. În septembrie 2015, consilierii locali au aprobat documentația pentru proiectul „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Conform acesteia, este nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot TVA, și un termen de execuție de 24 de luni, pentru ca vechiul spital să devină centru multicultural.
Au vrut bani de la UE, dar nu s-a putut
Proiectul întocmit de PMT a fost însă respins de la finanțarea UE. Se întâmpla în 2017, iar primarul Nicolae Robu anunța și motivația. „Au fost două obiecții. Prima a fost că o aripă din clădire nu intră în proiect și nu ar fi eligibilă, pentru că acolo mai sunt bolnavi și încă funcționează ca spital. Sunt doar ținuți, cazați cum s-ar spune, bolnavii care fac radioterapie. La asta am fi putut găsi soluții, în ultimă instanță, prin vecinătate, pentru că nu-i de dorit să îi transporți la distanțe mari (…) A apărut și o altă obiecție, aceea că nu putem să acordăm spațiu centrelor culturale respective, pentru că ar trebui să facem o licitație, la care să participe. Noi nu vrem să schimbăm ținta pe care o avem, vrem că acolo să funcționeze aceste institute culturale: francez, german, British Council și altele”, declara edilul.
Imobilul de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost încă de la bun început aceea de spital municipal. La imobilul de pe strada Mărășești au fost refăcute, în ultimii ani, cu 500.000 de euro, acoperișul și fațadele, dar este nevoie de o reabilitare integrală în interior.
Nu s-a întâmplat încă nimic, dar, vineri, Robu a anunțat că a fost în vizită la vechiul spital, însoțit de reprezentanții Ambasadei Franței. Nu a fost doar o vizită de curtoazie, spune edilul, ci pentru că, în sfârșit, s-a găsit o soluție pentru mutarea părții rămase de spital. „Se va muta această parte a Spitalului Municipal pe Intrarea Doinei, acolo unde am făcut amenajarea pentru Liceul Lenau. Între timp, am găsit o soluție mai bună pentru copii, așa că acum clădirea a devenit disponibilă”, a declarat primarul.
În 2021 ar putea fi gata noua amenajare
Clădirea este liberă însă de peste un an, elevii fiind mutați într-un spațiu de la Liceul Mincu. Mutarea pacienților de la Radioterapie nu se va face totuși peste noapte. „Se lucrează la definitivarea proiecului de amenajare, se va face amenajarea propriu-zisă, să oferim condiții cât mai bune. De îndată ce lucrările vor fi gata, îi vom muta și clădirea de pe strada Mărășești va deveni disponibilă pentru proiectul pe care îl avem de multă vreme”, a explicat Nicolae Robu. „Estimez că poate nu până la sfârșitului anului 2020, dar în prima parte a anului 2021 pe strada Mărășești va fi totul amenajat și vor putea fi găzduite acolo Institutul Cultural Francez și Centrul Cultural German”, a mai spus primarul Timișoarei. Spitalul Municipal va plăti chirie către STPT pentru clădirea de pe Intrarea Doinei, așa cum, de altfel, a făcut și PMT, câtă vreme acolo au învățat copiii de la Lenau.