Secția de radioterapie de la Municipal se mută de pe Mărășești, în chirie la STPT

radioterapie

Spitalul Municipal se pregătește să mute Secția de radioterapie de pe strada Mărășești. A închiriat pentru asta, de la STPT, clădirea de pe Intrarea Doinei. Între timp, primăria caută constructor pentru viitorul centru cultural de pe prima pietonală a Timișoarei.

Primăria Timișoara a scos la licitație, în urmă cu puține zile, contractul pentru „refuncționalizare clădire din funcțiune de spital de dermatologie în clădire cu funcțiune de spațiu multicultural”. Este vorba despre imobilul în care a funcționat fosta clinică de dermatologie. Suma maximă oferită de Primăria Timișoara este de 22,5 milioane de lei, cu TVA, iar ofertele sunt așteptate până în 3 martie. Vor fi amenajate spații de birouri, o sală de conferinţe, iar jumătate din clădire se va transforma în Muzeul Cetății. Dotările vor fi scoase la licitație în următoarele săptămâni.

Clinica de Radioterapie se mută în chirie la STPT

Între timp, în clădire din care, de vreo 5 ani, s-a mutat Dermatologia se află în continuare Secția de Radioterapie a Spitalului Municipal. Ea trebuie însă relocată, pentru ca amenajările de la viitorul centru cultural să poată fi făcute. Municipalul a făcut primii pași: a închiriat, pentru 10 ani, clădirea de pe Intrarea Doinei care aparține STPT. Acolo a funcționat o parte din Liceul Lenau, până la mutarea în fostul sediu al Liceului Mincu. De la 1 ianuarie, spitalul plătește către societatea de transport public o chirie de 55.000 lei.

„În această perioadă se finalizează documentația, fiindcă a trebuit să facem un studiu și proiect, iar apoi vom lansa licitația pentru reorganizarea și recompartimentarea spațiului. Obținem autorizarea de construire și lansăm licitația”, a explicat, pentru stiridetimisoara.ro, dr. Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal. Practic, trebuie realizată o cale de acces între cele două corpuri de clădire de pe Intrarea Doinei, astfel încât să poată fi asigurate, așa cum cere legea, circuitele medicale.

„Pe strada Mărășești sunt internați bolnavii care trebuie să facă tratament la acceleratorul liniar pe care îl avem. Sperăm cât mai curând să primim al doilea accelerator liniar, buncărul este finalizat. Secția de pe strada Mărășești are 70 de paturi. Radioterapie fac cam 100 de persoane pe zi, dar unele dintre ele vin în ambulator”, mai spune dr. Oprea.

Centrul Cultural Mărășești este unul dintre obiectivele de infrastructură asumate în dosarul de candidatură a Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii. El nu va fi însă terminat în 2021, chiar dacă, prin minune, clădirea ar fi eliberată mâine. Termenul de execuție pentru reamenajare este de 24 de luni. Teoretic, o parte din bani ar trebui să vină de la Ministerul Culturii. Mai exact, 11,5 milioane de lei, așa cum prevede OUG 42. Nu se știe dacă în acest an va veni vreun leu.

About Post Author