Se modifică regulamentul de comerț stradal. Cum se vor vinde ziare, cărți, flori sau înghețată

sursa foto: Unsplash / Lama Roscu
Consilierii locali vor modifica, în curând, controversatul regulament de comerț stradal din Timișoara. Vor putea fi amplasate pe domeniul public chioșcuri de ziare, flori, cărți sau suveniruri. Cei care vor vinde produse de pe triciclete, biciclete sau cargobike nu vor mai avea însă acces în piețele centrale.
În iulie 2022, după multe discuții și certuri, consilierii locali au votat noul regulament de comerț stradal. Au fost stabilite reguli pentru tonete și pupitre acoperite sau închise, destinate vânzării de cărți, ziare sau flori, sau pentru mobilierul urban, inclusiv vitrine frigorifice și aparate de înghețată. Regulamentul nu mai permite nici permanentizarea rulotelor pe domeniul public sau nici vânzarea de produse de măcelărie la colț de stradă.
Unul dintre punctele sensibile a fost interzicerea, „în perimetrul zonei construite protejate”, a vânzării de suveniruri, dar și a activităților de tip vânzare de baloane.icipiul Timișoara”. Chioșcurile vor putea avea cel mult 15 mp, iar tonetele și pupitrele, 12 mp, cu autorizație de construire, în cel mult trei luni de la câștigarea amplasamentului la licitație.
Vor fi și chioșcuri de ziare, cărți sau flori
Primăria pare însă să fi revenit la sentimente mai bune față de chioșcuri. Dacă în regulamentul votat astă-vară puteau fi vândute din astfel de structuri doar produse de tip street food sau fast food, acum lucrurile se vor schimba puțin. Consilierii locali vor avea de aprobat, într-un plen viitor, modificarea articolului 46 din regulamentul aflat în vigoare, în care se vorbește despre amplasamentele „chioșcurilor destinate comercializării produselor de alimentație publica, tip fast food/street food”.
Dacă propunerea trece de aleși, în chioșcuri vor putea fi vândute, în plus, „produse alimentare (biscuiți, ciocolată, gumă de mestecat, apă, snacks-uri, napolitane) ambalate și nealimentare de mici dimensiuni ambalate, cărți, reviste, ziare, flori, produse promoționale, inclusiv artizanat și produse tradiționale de mici dimensiuni, produse culturale (hartă, magneți, suveniruri specifice activității de turism care ilustrează clădiri, parcuri din Municipiul Timișoara și Romania, articole create de artiști plastici de mici dimensiuni și alte produse similare)”.
Amplasamentele vor putea fi închiriate prin licitație publică.
Fără triciclete, biciclete, cargobike în piețele centrale
Se schimbă regulile și pentru activitatea de comerț din triciclete, biciclete, cargobike. Articolul 34 al prezentului regulament prevede că „pe raza municipiului Timișoara în parcuri sau în zone pietonale se poate autoriza deplasarea tricicletelor, bicicletelor, cargobike destinate comercializării de ziare, cărți, tipărituri, înghețată, patiserie, băuturi nealcoolice, dulciuri, cadouri/suveniruri tradiționale”.
Potrivit aceluiași articol, „staționarea nu este permisă în fața vitrinelor sau în fața intrării spațiilor comerciale. Accesul, respectiv staționarea în zona Cetate, respectiv Piața Victoriei este permisă cu respectarea următoarelor condiții: staționarea este permisă în următoarele locații: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii. Accesul în aceste locații se face exclusiv de pe str. Mărășești, str. Victor Vlad Delamarina și str. General Eremia Grigorescu”.
Modificarea propusă consilierilor locali spune că acest tip de comerț poate fi aprobat „pe raza municipiului Timișoara în parcuri sau în zone pietonale, cu excepția piețelor centrale”. După votul din plen, „accesul tricicletelor, bicicletelor, cargobike nu este permis în piețele centrale ale Municipiului Timișoara, ci doar pe străzile pietonale adiacente”.
Proiectul de HCL poate fi citit AICI.