Se deschide Atelierul Auto al Regelui Mihai, de la Săvârșin / FOTO

Atelierul Auto al Regelui Mihai I va fi deschis publicului, pe Domeniul Regal Săvârșin. El a fost amenajat în corpul de clădire original, alături de Muzeul Automobilului și magazinul de suveniruri. Restaurarea a fost făcută, la începutul verii, cu lemn, cărămidă, țiglă din secolul al XIX-lea, fier și cupru.

Atelierul Auto al Regelui Mihai

Atelierul Auto al Regelui Mihai va putea fi vizitat în această vară, pe Domeniul Regal Săvârșin. În iulie, august și septembrie, acesta va fi deschis în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9 și 18. Atelierul a fost amenajat în anul 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal (actualul Muzeu al Automobilului). El a fost reamenajat în locul original și va fi deschis de vineri, 23 iulie.

În anii 1956 -1976, atelierul a funcționat la Versoix, în Elveția, la Villa Fantasia, casa în care locuiau Regele Mihai și Regina Ana. Aici nu exista un spațiu pentru atelier, așa că Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-și ajuta soțul să organizeze atelierul de reparații auto. În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spațiu generos și potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, aflată în proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani.

Ulterior, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună în Cantonul Vaud. Reședința nu permitea construirea unui atelier auto, așadar Regele Mihai a închiriat un spațiu în orașul Morges, unde atelierul a funcționat din 2004 până în 2017. După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile și întregul atelier au revenit la Săvârșin. Uneltele și piesele originale au fost păstrate în aceeași poziție, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai.

Clădirea originală a atelierului de la Săvârșin a fost restaurată cu materiale naturale, în iunie 2021. A lucrat aici Fundația Colecția Familiei Regale a României. În 24 iulie, întregul ansamblu va fi inaugurat de Majestatea Sa Margareta și de ASR Principele Radu. (sursa foto: www.savarsinregal.ro)

About Post Author