Școala evreiască și fostul internat nu se dărâmă. Proiectul de la Liceul de Arte „renunță” la un nivel de parcare

Liceul de Arte

Cei care se tem că, odată cu proiectul imobiliar de la Liceul de Arte, va dispărea o parte din memoria locului n-au motive. Arhitecții care au „redesenat” zona explică ce rămâne în picioare. În plus, pentru siguranță, nu vor făcute trei niveluri de parcare subterană, ci numai două.

În plenul CL se tot chinuie să ajungă, după vreo doi ani de discuții, un protest în stradă și dezbateri publice, PUZ-ul pentru investiția imobiliară de la fostul liceu israelit / de arte plastice. Proprietarul este un dezvoltator din Cluj. Primul proiect, realizat în 2017, a fost retras, iar anul trecut s-a venit cu unul nou. Acesta propunea, printre altele, ridicarea unui turn de belvedere de 47 metri, dar și trei niveluri de parcare subterană.

Proiectul privind „aprobarea Planului Urbanistic Zonal «Mixed-Use – Zona centrală – Construire clădiri cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activităţi administrative, de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, servicii (terţiare), parcaj colectiv public şi privat»” a fost retras de pe ordinea de zi a ultimului plen, după ce unii consilieri locali au spus că nu sunt îndeajuns de informați ca să voteze așa ceva. În altă ordine de idei, proiectul, cu tot cu anexe și planșe, e pe site-ul PMT de cel puțin două săptămâni.

În clădirile „pot coexista servicii comerciale și sociale, în special la nivelele inferioare, culturale, locuințe colective sau servicii hoteliere”. Pe cel puțin 10% din suprafața întregului teren, care are peste 8.500 mp, vor fi făcute spații verzi și „se va realiza și o terasă verde, deasupra spațiilor comerciale de la etajul 1”. La finele lucrărilor ar urma să fie modernizate și străzile din zonă: 20 Decembrie 1989, CD Loga, Mihai Eminescu și Patriarh Miron Cristea.

Se păstrează liceul și internatul

Reprezentanții investitorului clujean spun că lucrurile nu sunt așa de grave cum au fost prezentate. Vă reamintim, candidatul USR la primărie, Dominic Samuel Fritz, le-a cerut timișorenilor să „bombardeze” consilierii locali cu e-mailuri, pentru a le cere să nu voteze PUZ-ul, tocmai pentru a nu fi distruse clădiri importante pentru comunitatea evreiască din Timișoara. Însă proiectul nu prevede așa ceva, susțin cei de la Studium Green. Ei s-au înțeles cu Fundația Caritatea, de la care au cumpărat întregul ansamblu, astfel că școala evreiască și internatul nu vor fi dărâmate. Ele vor deveni spații pentru o galerie de artă contemporană, un centru pentru tinerii profesioniști din artă și arhitectură și un muzeu al comunității evreiești.

„Ele sunt parte a istoriei bogate a orașului și sunt încărcate de amintiri și emoție. Potrivit documentației PUZ, a fost păstrat în totalitate corpul Internatului Evreiesc/ Inspectoratului Școlar al Județului Timiș și a fost păstrat corpul central (P+1) al fostei Școli Evreiești/ Liceului de Arte, care nu este afectat de lărgirea propusă a Bd. 20 Decembrie 1989 așa cum a fost prevăzut în Studiul de fezabilitate pentru INEL 1, pentru care a fost necesară donația către primărie a unei părți din teren (315 mp). Ambele clădiri sunt încorporate în morfologia generală a proiectului”, spune reprezentantul Studium Green.

Doar două subsoluri în loc de trei

Controversatul proiect este rezultatul unei competiții internaționale cerute chiar de Primăria Timișoara. Aceasta a fost jurizată de reprezentanți ai PMT, ai Direcției pentru Cultură, arhitecți de la OAR și un arhitect internațional, fiind câștigată de Claudiu Ionescu, care și-a terminat stdiile chiar la Timișoara.

A fost făcută și expertiza geotehnică, solicitată, de altfel, de reprezentanții Mitropoliei Banatului. Aceasta a fost coordonată de reputatul profesor universitar Marin Marin. „Prof. Marin Marin a recomandat, pentru a asigura integritatea fundațiilor construcțiilor adiacente, incluzând Mitropolia Banatului și Catedrala Mitropoliei, ca adâncimea totală a excavațiilor realizate pentru proiect să fie limitate de la trei la două subsoluri. Pentru a face posibilă realizarea unui număr maxim de 450 de locuri de parcare permise de Comisia de Circulație Timișoara, prin avizul din 2018, vom instala sisteme de parcare automatizate”, transmite Studium Green.

Clădirea fostului liceu de arte este neutilizată din 2013, după ce PMT a decis să nu mai plătească 30.000 de euro chirie lunară către Fundația Caritatea și a mutat elevii. În octombrie 2016, CL Timișoara a votat în favoarea neexercitării dreptului de preemțiune pentru cele două imobile situate pe Bd. CD Loga nr. 3 și Bd. Mihai Eminescu. Fundaţia Caritatea – Federaţia Comunităţii Evreieşti din România, cerea 5 milioane de euro. Refuzul a fost justificat prin mai multe adrese primite din partea unor structuri ale primăriei, care susțineau că imobilele „nu prezintă interes pentru desfăşurarea unor activităţi de interes public”.

About Post Author