Scandal la catarg. Cadoul lui Culiță Chiș pentru Nicolae Robu încă e motiv de ceartă la Timișoara

steaguri

Arhivă, catargul din Calea Șagului

În Timișoara și în Timiș, în general, s-au rezolvat toate problemele. A rămas doar cea a catargelor cu tricolor, amplasate mai mult sau mai puțin conform legii, în diverse locuri din capitala de județ. E, așadar, motiv de râcă între PSD, PNL și USR.

Spre finele anului 2019, fostul primar Nicolae Robu primea cadou din partea subordonatului lui, Culiță Chiș, niște catarge cu steaguri tricolore. Mai exact, șase bucăți, ridicate fără niciun fel de autorizație. Unul este în sensul giratoriu Brătianu – Michelangelo, altul, în zona Bastionului Theresia, unul în Calea Șagului, altul în zona Popa Șapcă și două în fața Catedralei Mitropolitane. Era în discuție și unul în Piața Libertății, catargul propus fiind „alcătuit dintr-un stâlp metalic tronconic cu înălțimea de 25 m, alcătuit din 3 segmente tronconice îmbinate între ele prin împănare, având diametrul la bază de 675 mm si la 200 mm la partea superioară. Profilul folosit la realizarea segmentelor are o secțiune poligonală regulată cu 16 laturi”.

Pentru acesta din urmă, reprezentanții Armatei au obținut acord de la Direcția de Cultură, iar prin CL a trecut și un proiect legat de amplasarea lui. Mai mult decât atât, PMT a și cumpărat „un stâlp metalic de 25 m cu funcțiunea de catarg, având aplicată instalația de ridicare facilă a drapelului României. Dimensiunile propuse pentru drapel sunt între 2x3m si 4x6m”, pentru care a plătit 197.259 lei, cu TVA.

Catargul din Piața Libertății n-a mai fost însă pus în stradă, deși era singurul care avea acte. Lui Robu nu i-a plăcut cum arată, așa că s-a renunțat la idee. Între timp, Poliția Locală a întocmit procese-verbale de contravenție pe numele lui Culiță Chiș. În 2021, el le-a contestat, a pierdut în instanță, iar catargele au rămas la locul lor. Fără acte.

Ritivoiu sâmbătă vrea una…

Tot în 2021, noul primar, Dominic Fritz, spunea că „pe mine personal nu mă deranjează catargele în sine. Cred că își au locul în acest oraș, nu am un interes personal să nu mai fie aceste catarge, aș vrea să găsim o soluție pentru a le ține acolo”. La acea vreme, în cazul a trei catarge, termenul pentru intrarea în legalitate expirase deja, potrivit aceleiași surse.

A fost liniște doi ani, până când spiritele s-au aprins din nou. La finele săptămânii trecute a apărut o informație potrivit căreia Fritz ar fi semnat o decizie de îndepărtare de pe domeniul public a trei catarge, amplasate în trei intersecții. Prefectul Mihai Ritivoiu (PSD) a avut două reacții: una sâmbătă, în care vorbea de fariseism și anunța că „mi-am propus să nu intru în subiectul înlăturării drapelelor tricolore din intersecțiile din Timişoara. Sunt destui interesați de subiect, unii mai angajați în declarații patriotarde decât alții”.

Ritivoiu a adus însă în discuție reclamația legată de steagurile din fața primăriei, primită din partea unui cetățean care, în iunie 2022, a încercat să dea foc acestora. În mai 2022, prefectura cerea primăriei să dea joc aceste steaguri, care stăteau acolo din 2014. Steagurile sunt și acum acolo.

… duminică se sucește

Duminică, de Florii, prefectul de Timiș s-a mai gândit un pic și a anunțat… „control la Primăria Timişoara pe chestiunea steagurilor”.

„Voi emite un ordin de prefect privind constituirea unei comisii mixte de control, cu participarea Poliției, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locațiile aparținând Primăriei Timişoara. Subiectul steagurilor este unul delicat. Totuşi, nu poți, din poziția de primar al unui oraş ca Timişoara, ca pentru unii să fii mumă (steaguri arborate fără nicio noimă în fața Primăriei, în numele multiculturalismului), iar pentru noi – toți cei pe care ne bucură să vedem Tricolorul fluturând oriunde şi cât mai des – să fii ciumă. Nu poți să te tocmeşti la lege într-un caz, şi să o forțezi la maxim în altul. Nu am cum să opresc demontarea celor trei drapele din intersecții, dar putem să ne asigurăm că drapelul nostru va fi măcar respectat, acolo unde este arborat”, transmitea Ritivoiu.

Pentru că are suflet mare, prefectul i-a dat termen primarului Dominic Fritz ca „până la Paştele Ordodox să aprofundeze legislația privind arborarea drapelului României şi să o pună în aplicare. După Paşte, o vom face noi”. Și liberalii s-au declarat revoltați și au emis un comunicat în care își exprimă supărarea, pe rând, Lucian Căldăraru, Cosmin Tabără și Dan Diaconu.

Fritz spune că n-a semnat nimic și că vrea să păstreze catargele

Ce face, între timp, primarul? Fritz denunță „pseudo-scandalul” și „știrea falsă” care stă la baza reacțiilor venite nu doar din partea PSD, ci și a PNL, și susține că nu a semnat niciun fel de dispoziție de demolare a catargelor.

„Corect este că există o propunere a aparatului de specialitate al Primăriei, într-un «referat de aprobare», care îmi aduce la cunoștință că sunt mai multe construcții ilegale pe domeniul public care, conform legii, trebuie desființate. Referatul, un document strict intern și care de la sine nu produce efecte, a ajuns în presă înainte să ajungă pe biroul meu sau să semnez eu vreo dispoziție. (Surpriză: toți semnatarii referatului sunt români!) Bineînțeles că știrea falsă că primarul neamț vrea să dea jos tricolorul era prea tentantă pentru a fi supusă rigorii realității”, notează Dominic Fritz.

Ce urmează? „Voi studia documentele transmise de colegi și voi analiza dacă există o variantă legală și sigură pentru ca aceste catarge puse în 2019 să rămână. Indiferent de soarta catargelor, tricolorul României, la fel ca steagul Uniunii Europene, va sta mereu în locul pe care îl merită: fluturând cu mândrie pe străzile Timișoarei”, conchide primarul Timișoarei.

Dominic Fritz trebuie să se grăbească la studiat, nu de alta, dar săptămâna viitoare vine să-l verifice prefectura la legea despre tricolor. Oricum, ilegale sau nu, steagurile din intersecții au fost schimbate recent, pentru că se jerpeliseră.

About Post Author