Salvează o viață. Se caută 5.000 de donatori de sânge până la sfârșitul anului / FOTO
La Timișoara este, din nou, criză de sânge. Se caută mai ales grupele 0 și A, dar e binevenit orice donator. De când cu pandemia, numărul celor care vin să doneze a scăzut cam cu 25% și mai ales la sfârșit de săptămână, medicii au emoții. Centrul de Transfuzii Timișoara a pornit o campanie care va dura o lună.

În România, statisticile arată că nici măcar 2% din populație nu donează anual sânge. E cam de patru ori mai puțin decât media europeană, deși donatorii primesc bonuri de masă, reducere la transportul în comun și zile libere. Luni, 14 iunie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, la Timișoara a început o campanie specială.
Luna donatorului de sânge se va încheia în 14 iulie, iar fiecare zi va fi dedicată unei afecțiuni care necesită transfuzii. În fiecare zi vor fi acordate premii. „Sperăm să vină donatorii, să vadă că este sigur să donezi în centrul de transfuzie și să ne ajute să salvăm vieți (…) Înainte de pandemie noi aveam cam 70 în centru și mergeam pe teren, unde mai aveam încă 40, deci ajungeam undeva la 100-110. În pandemie, colectele mobile s-au sistat, bucuria este că de astăzi putem face colecte mobile. Nevoia de sânge este undeva la 100 de pungi pe zi”, explică dr. Rodica Lighezan, directorul Centrului de Transfuzii Timișoara.
„Prima dată vin, am fost provocat de niște prieteni”
În 2020, media zilnică de donatori a fost cam de 60 de persoane, dar și destul de puține intervenții chirurgicale. Acum însă, aceste proceduri au fost reluate.
„În ultima perioadă, datorită faptului că s-a mai domolit pandemia de coronavirus, s-au reluat intervențiile programate. În Timișoara, cererea de sânge a crescut cam cu 25%. Deci avem nevoie de încă 5.000 de donatori până la sfârșitul anului. De aceea încercăm să-i aducem pe cei care, în 2020, au ezitat să vină să doneze sânge din diverse motive”, mai spune dr. Lighezan.
La Centrul de Transfuzii Sanguine Timișoara era, luni, coadă. Oamenii erau întâmpinați cu muzică de cameră, fructe și cafea. Unii au venit pentru prima dată să doneze. „E soare, e fain, e muzică și e ok. Prima dată vin, am fost provocat de niște prieteni și de fapt până nu conștientizezi care e de fapt nevoia, nu te mobilizezi să vii. Dar acum sunt aici, voi intra, abia aștept să văd”, ne spune un tânăr.
O altă femeie a terminat donarea și așteaptă timpul regulamentar, ca să poată pleca. „Am venit pentru o vecină care are nevoie de sânge. A fost totul foarte bine, a mers repede, nu am nicio problemă. Rog cetățenii să vină să doneze pentru că nevoie de foarte mult sânge. Cred că până acum lumea s-a speriat de pandemie, acum e puțin mai liber. Sincer, în pandemie și mie mi-a fost cam frică să vin”, afirmă aceasta.
Sunt probleme în weekend
Cele mai mari probleme sunt la sfârșitul săptămânii, spun cei de la centrul de transfuzii. Atunci ajutorul vine din județele limitrofe. În Timiș este adus sânge chiar și din Mehedinți. „Vinerea și sâmbăta sunt zile critice, pentru că vineri de obicei vedem un aflux mai mare de cazuri grave, care vin și din județele limitrofe, și atunci avem emoții. Dar ne ajută, în caz de reducere dramatică a stocurilor, județele din jur: Bihorul, Aradul, Caraș-Severinul, inclusiv Mehedințiul ne-a ajutat la sfârșit de săptămână”, ne-a mai declarat Rodica Lighezan.
Grupele cele mai căutate sunt, în prezent, 0 și A, dar orice ajutor este binevenit. Pot dona și cei care s-au vaccinat anti-Covid, dacă respectă intervalele de timp stabilite de specialiști. Cei care s-au imunizat cu Pfizer și Moderna pot dona la șapte zile de la rapel sau de la remiterea ultimei reacții adverse. Cei vaccinați cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson pot face același lucru după patru săptămâni. Sângele donat o singură dată poate salva trei vieți.