Salvați Copiii, încă o donație importantă pentru Maternitatea Bega. Și un îndemn la educație / FOTO

salvați copiii

Organizația Salvați Copiii România continuă dotarea cu aparatură a Secției de neonatologie de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Până acum, această unitate medicală a primit, de la Salvați Copiii, aparatură de peste 100.000 euro. Aici ajung multe cazuri de prematuritate severă, cu bebeluși care nu au mai mult de 500-600 grame.

Cei de la Salvați Copiii au donat, miercuri, Maternității Odobescu un ventilator și două pulsoximetre, în valoare de 20.500 de euro. Donația se adaugă dotărilor precedente (masă radiantă cu modul de resuscitare, monitor cardiorespirator, pulsoximetru Masimo Radical, lampă de fototerapie, incubator performant), în valoare totală de 80.000 euro. Organizația Salvați Copiii a mai dotat anul acesta Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” cu un aparat de dializă în valoare de 13.700 de euro.

Maternitatea se ocupă de sarcinile cu risc crescut și mai ales de îngrijirea și tratamentul de înaltă specialitate a prematurului mic și extrem de mic. În acest moment, Secția de neonatologie are 12 paturi pentru terapie intensivă și 15 paturi pentru prematuri.

Anul trecut, la Maternitatea Odobescu s-au înregistrat 98 de nașteri din mame minore, iar în 2024 au născut aici 70 de tinere cu vârsta mai mică de 18 ani. Spitalul asigură tratament pentru o mare parte a nașterilor din Timișoara, a cazurilor grave din Timiș, cât și din Caraș-Severin și Hunedoara.

Mamele minore, provocare continuă

„O provocare continuă este reprezentată de nașterea, consilierea și tratamentul nou-născuților din mame minore care nasc prematur și au nevoie de un sprijin continuu în timpul spitalizării și ulterior o externare în condiții de siguranță socială și sanitară. Se constată o scădere ușoară a numărului de nașteri la mame minore cu vârste sub 15 ani care au născut în unitatea noastră”, spune dr. Gabriela Olariu, șeful Secției neonatologie.

„O sarcină la vârsta de 12-13 ani înseamnă un impact profund asupra vieții unei copile. La această vârstă, corpul nu este încă pregătit pentru o astfel de experiență, iar riscurile medicale sunt mari: complicații grave la naștere, risc crescut de deces maternal și probleme de sănătate pe termen lung pentru mamă și copil. O fată de 12-13 ani încă se află în procesul de descoperire a propriei identități, iar responsabilitatea de a crește un copil poate duce la renunțarea la școală, izolare socială și o viață plină de provocări. Lipsa de sprijin și îndrumare adecvată contribuie adesea la un ciclu de sărăcie și vulnerabilitate”, afirmă, la rândul lui, prof. dr. Mihai Gafencu.

Educația e cea mai importantă

În Uniunea Europeană, aproape jumătate din nașterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România. Prin comparație, Danemarca, țară care a introdus cel mai devreme în lume educația sexuală în școli (1930), înregistrează una dintre cele mai scăzute rate a nașterilor la adolescente între 15 și 19 ani, de peste 8 ori mai mică decât cea a adolescentelor din România (la nivelul anului 2017).

În zona de vest, din 2010, Organizația Salvați Copiii a intervenit în zonele dezavantajate din Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad, pentru facilitarea accesului la servicii socio-medicale pentru 16.500 de gravide, mame și copii până în 5 ani. De asemenea,  Salvati Copiii a realizat parteneriate cu medicii de familie și a instruit mamele și gravidele în cadrul sesiunilor de informare derulate în zonele dezavantajate. Acest parteneriat are reușite vizibile: în comunitățile în care funcționează, 99% dintre copii sunt înscriși la medicul de familie, 95% dintre gravide își urmăresc sarcina și 100% dintre femei beneficiază de sesiuni de informare.

Este important sprijinul companiilor prin sponsorizări și al persoanelor fizice, prin donații, prin SMS la 8844, cod „SALVEZ” – 2 euro lunar sau online, pe site-ul https://www.salvaticopiii.ro.

About Post Author