20 ianuarie 2021

Salcie și degeaba. Inițial a vrut biomasă, apoi PMT s-a mulțumit cu…biodiversitate

salcie

110.000 de butași de salcie energetică, o adevărată perdea verde care ar fi putut aduce și bani pentru Primăria Timișoara. Asta, în teorie. În realitate, plantația făcută acum aproape șapte ani a fost doar pentru… biodiversitate.

Pe un frig de crăpau pietrele, în decembrie 2013, primarul Timișoarei anunța plantarea, în Ciarda Roșie, a 110.000 butași de salcie energetică. „Salcia energetică este o plantă care creşte foarte rapid, atinge înălţimi impresionante. La suprafaţa de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an (…) Există o piață de valorificare a biomasei și până când vom ajunge să recoltăm această salcie vom reuși să încheiem contracte. După ce vom da în funcțiune incineratorul de deșeuri vom folosi noi acest material”, declara, în plin câmp, primarul. Plantația a costat, la acea vreme, peste 85.000 lei.

Nu s-a recoltat nimic, s-a vrut doar aer mai bun

Aproape șapte ani mai târziu, din plantația de salcie energetică a rămas doar numele. „Afacerea” ar fi trebuit să fie pe plus încă de prin 2016. În 2014 s-a constatat însă că o parte din copăcei au înghețat și n-au mai putut fi salvați. S-a făcut o replantare, prevăzută, de altfel, în contractul inițial, iar în 2015 părea că lucrurile merg pe drumul cel bun. Dar nu pe drumul către biomasă.

„Cele 8 hectare de sălcie energetică de la Ciarda Roșie s-au plantat pe un vertisol gleizat puternic, slab levigat, cu gonflatibilitate ridicată, slab acid, de o calitate medie, fapt pentru care puține specii ar fi fost pretabile, conform specialiștilor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Prezența liniilor de înaltă tensiune pe aliniament a redus și mai mult speciile ce ar fi putut fi plantate, datorită normelor de protecție. Cu toate condițiile dificile de mediu, salcia energetică a reușit să acopere terenul într-o proporție mulțumitoare”, explică specialiștii din PMT.

Și… nici vorbă de recoltă. „Din plantația de salcie energetică de pe terenul în cauză nu s-a recoltat biomasa, deoarece scopul principal al acesteia este îmbunătățirea microclimatului. Beneficiile Municipiului Timișoara în urma plantării salciei energetice pe cele opt hectare au fost transformarea unei zone degadate, acoperite de buruieni și deșeuri, într-un teren acoperit cu vegetație arbustivă, potrivită pentru protecția și conservarea biodiversității”, a mai precizat aceeași sursă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: