Sala polivalentă mai trece un hop birocratic. Dar șantierul e încă foarte departe

sursa foto: Unsplash / Markus Spiske
Cu chiu, cu vai, Ministerul Dezvoltării a decis să aprobe studiul de prefezabilitate pentru sala polivalentă de la Timișoara. Licitația pentru contractul necesar întocmirii acestei documentații a fost lansată acum aproape trei ani. Nu există, în acest moment, un orizont clar de timp pentru începerea construcției efective.
„De la Compania Națională de Investiții am fost anunțat că am fost incluși pe ordinea de zi a ședinței de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru discutarea avizului Comisiei Tehnico-Economice a studiului de prefezabilitate. De la CNI există deja acest aviz. Este un alt pas făcut pentru construcția acestei săli polivalente de 16.000 de locuri (…) După obținerea avizului, se va trece la realizarea studiului de fezabilitate. Într-un an am reușit deblocarea acestui proiect și realizarea unor noi pași. Etapele sunt greoaie, dar trebuie respectate reglementările legale”, anunță, joi, viceprimarul Cosmin Tabără.
Cât de greoaie sunt etapele? Să începem cu începutul. În aprilie 2020 (!!), Compania Națională de Investiții lansa licitația pentru studiul de prefezabilitate și alte documentații de la sala polivalentă de 16.000 locuri care ar urma să fie construită la Timișoara. Contractul a fost atribuit abia la începutul anului 2022, către asocierea româno-germană Tecon SRL – vision4venue – Instal Data Proiect – Evam Constal.
Urmează SF și abia apoi proiect și construire
În decembrie 2022, plenul CL Timișoara a aprobat varianta 4 de studiu de prefezabilitate, din cele patru propuse. Sala polivalentă ar urma să aibă 25.398 mp suprafață construită, cu 55.524 suprafață desfășurată, și regim de înălțime P + 4E + 5R + 6R, dar și o parcare subterană. Prețul estimat este de 681,07 milioane de lei, cu TVA, adică 137,7 milioane de euro. Banii vor veni de la Compania Națională de Investiții și, la final, sala va fi dată primăriei.
După avizul din Comisia tehnico-economică a Ministerului Dezvoltării se va trece la elaborarea studiului de fezabilitate. Abia apoi urmează să fie găsit un proiectant și un constructor. În aceste condiții, șansele ca un șantier efectiv să înceapă în acest an sunt aproape zero.