Sala 2 intră totuși în șantier în 2023. Teatrul Național așteaptă un aviz de la Ministerul Culturii

Sala 2

Captură din SF-ul prezentat în vara lui 2022

Teatrul Național se pregătește de șantierul de la Sala 2, din Parcul Civic. SF-ul propus de TNT a fost avizat cu condiții de arhitectul șef al Timișoarei. Pentru a se putea merge mai departe se așteaptă, de mai bine de două luni, un aviz de la Ministerul Culturii. Abia apoi pot fi căutați proiectanți și constructori.

În luna iulie, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMT a fost luat în discuție SF-ul pentru reabilitarea Sălii 2, a Teatrului Național Timișoara.

„Sala de joc, pe care TNT o dorește să aibă 7 metri înălțime liberă, urmat de 7 metri deasupra, cu ștăngi care coboară și ridică decorul, și încă 2 metri deasupra un pod tehnic. Deci rezultă o înălțime de vreo 20 metri. În plus față de sala principală, care va avea 200 de locuri, se dorește o sală mai mică, studio, de 100 de locuri, o sală de repetiție și niște spații administrative (…)

Propunem și amenajarea unei zone de restaurant – bistro la unul din nivelurile superioare, pentru a avea vedere panoramică asupra întregii zone (…) Ieșim din limitele clădirii actuale cu încă un rând de structură și vechiul zid al Sălii 2 va deveni, practic, un perete interior (…) Scările din față sunt prea masive, vor fi eliminate și vor fi înlocuite cu scări metalice”, explica, în acea ședință, arhitectul Victor Popovici.

După mai multe discuții, documentația a fost avizată de arhitectul șef, însă au fost puse unele condiții.

Condițiile arhitectului șef

  • În vederea autorizării este necesară întocmirea unui studiu de urbanism extins la nivelul parcului, prin care se vor reconfigura accesele înspre sala de spectacole, propunerea de spații publice exterioare în cadrul sistemului de acces principal și asigurarea acceselor secundare (auto și pietonale) necesare bunei funcționări a sălii în varianta extinsă și modificată propusă
  • Atât în cadrul studiului de urbanism, cât și a proiectului pentru obținerea autorizației de construire se impune o analiză a modului în care se percepe noua clădire de pe toate axele menționate, dar nu limitat doar la acestea, prin realizarea unor studii / simulări fotorealistice și perspective, care să ilustreze modul în care peisajul urban se va schimba atât la nivelul percepției pietonului, dar și celei de la înălțime sau de la distanță
  • Este necesară reanalizarea soluției tehnice din punct de vedere al structurii portante și al detaliilor de execuție și ilustrarea clară și detaliată a acestora prin detalii tehnice, mood-boarduri, extrase de materiale, imagini din proiecte similare
  • Este necesară clarificarea soluțiilor tehnice ale învelitorii, atât din punct de vedere al materialelor alese, cât și prin raportare la soluțiile sistemelor mecanice de tratare aer (ale căror componente – chiller ș.a. – au de regulă dimensiuni considerabile, în acest caz nefiind recomandabilă amplasarea acestora pe acoperiș)
  • Obținerea avizului Direcției Județene pentru Cultură Timiș

Sala 2 va fi închisă, dar nu se știe când 

Șase luni mai târziu nu s-a făcut niciun progres. Documentația trebuie avizată de Consiliul tehnico-economic al Ministerului Culturii. Ultimele completări solicitate au fost trimise în 29 noiembrie 2022, însă până acum nu s-a primit niciun răspuns.

Cei de la TNTm par însă foarte optimiști că vor putea începe și termina lucrările în acest an, deși suntem deja aproape în februarie. Licitația pentru proiectare și execuție nu poate fi lansată decât după ce teatrul va fi primi avizul de la Ministerul Culturii.

„După desemnarea câștigătorului licitației, acela va elabora proiectul tehnic, care este parte din documentația necesară pentru obținerea autorizației de construire. Atunci, în etapa obținerii autorizației de construcție, vom reveni în ședința CTATU, pentru obținerea unui punct de vedere al arhitectului șef (…) Execuția lucrărilor va începe odată cu primirea autorizației de construcție și va fi încheiată până la finalul anului 2023”, ne-au transmis reprezentanții Teatrului Național.

În aceste condiții, teoretic, spre jumătatea anului, Sala 2 va fi închisă pentru public, „spectacolele urmând să se joace în alte locații ale Teatrului Național”.

Ministerul Culturii dă 29 milioane de lei

Parte din Bastionul Theresia, clădirea a fost ridicată în a doua parte a secolului al XIX-lea și a fost, pe rând, manej, depozit, arhivă, spațiu de expoziții și sală de sport. În 2010, după doar patru luni de lucrări, Teatrul Național a inaugurat Sala 2 ca sală de teatru cu o bază funcțională completă (cabine pentru actori, cabine profesionale de machiaj și coafură, spații destinate primirii publicului).

Din 2016, Sala 2 TNTm devine „un spațiu exclusiv pentru teatru, odată cu înscrierea sa în domeniul public al statului român și în administrarea Teatrului Naţional «Mihai Eminescu» din Timişoara”.

Potrivit OUG 83 / 2022, care actualizează cadrul legal de finanțare pentru programul TM2023, a inclus 29 de milioane de lei pentru acest obiectiv.

About Post Author