S-a votat: CJ Timiș are de dat 1,5 milioane de lei pentru proiecte culturale online

online

CJ Timiș a dat undă verde finanțării de proiecte culturale derulate exclusiv în mediul online. Consilierii au votat miercuri o hotărâre care alocă bani pentru astfel de „întâmplări” culturale.

CJ Timiș a suspendat, în martie, Agenda culturală a instituției. Pandemia de coronavirus a pus în așteptare evenimentele cu public, iar actorii culturali sunt puși în situații dificile. O soluție, deși temporară, este mutarea în online. CJ Timiș a concretizat o astfel de propunere pentru operatorii culturali din județ.

În plenul de miercuri, 27 mai, consilierii județeni au aprobat un proiect privind alocarea unor sume de bani „în vederea finanțării, în cadrul Sesiunii I din anul 2020, a proiectelor cultural artistice și de tineret desfășurate în mediul online”. „Atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecţiei publice de proiecte, procedură care permite atribuirea unui contract de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, prin selectarea acestuia de către o comisie”, scrie în documentul votat.

Suma este de 1,5 milioane de lei. „Procedura de depunere a proiectelor rămâne aceeași. Suntem într-o perioadă în care cuvântul cheie trebuie să fie «adaptare», dar sunt mulți timișeni creativi care vor putea face proiecte interesante”, explica președintele CJ, Călin Dobra.

Agenda culturală 2020 a CJ Timiș avea prevăzută în buget suma de 4.4 milioane lei. Primele proiecte pentru această sesiune de finanțare exclusiv online vor putea fi depuse cu începere din luna iunie.