S-a stins Padre de la Partoș

padre

S-a luptat cu boala aproape trei săptămâni, dar, în cele din urmă, inima lui s-a oprit. Părintele stareț Varlaam, al Mănăstirii Partoș, a plecat din această lume luni seară.

„S-a dus să-L vadă precum este…” – așa a anunțat, în miez de noapte, Mănăstirea Partoș, trecerea la cele veșnice a celui căruia, din dragoste de oameni, i s-a spus Padre. Părintele stareț Varlaam a încetat din viață lui seară. Fusese diagnosticat cu Covid în urmă cu aproape trei săptămâni. Cei care l-au iubit pentru bunătate și omenie au căutat donatori de plasmă convalescentă, pentru a-l ajuta pe Padre să treacă peste această încercare. Medicii au făcut tot ce era omenește posibil, dar Cel de Sus a vrut altceva.

„De astăzi, inima iubitoare a părintelui stareț Varlaam bate în veșnicie, lângă inima Celui pe care l-a iubit din veșnicie și pentru veșnicie. De astăzi s-a întors Acasă, unde mereu a trăit cu inima, deși s-a dăruit în întregime oamenilor. După 18 zile de luptă cu virusul SARS-COV2, Padre s-a mutat la Domnul.

Chip al bunătății infinite, al iubirii jertfelnice și al slujirii tuturor, Padre este de astăzi rugător neobosit în ceruri și, așa cum mereu le-a promis ucenicilor săi, de astăzi îi așteaptă la poarta veșniciei. Omul-lumină, omul-bucurie, omul pentru care iubirea era modul de viață își liniștește acum inima în iubirea Tatălui, iubire pe care fiecare om care l-a întâlnit a putut să o vadă în ochii săi. Omul în ai cărui ochi puteai să vezi o adiere a veșniciei, omul a cărui rugăciune te purta prin durerile vieții, omul al cărui cuvânt zidea inimi.

Omul care ne-a învățat iubirea

A umplut cu zâmbetul lui inimile și ne-a arătat tuturor ce frumos strălucește Chipul lui Dumnezeu în oamenii Săi aleși. A trăit într-o viață scurtă cu toată intensitatea ființei, a ars pentru oameni, pentru credință, slujire și iubire. A trăit neobosit într-o continuă alergare, cuvântul său era mângâiere, visele lui speranță pentru cei încercați. Padre este pentru toți cei din jurul său omul care ne-a învățat iubirea – iubirea căreia îi este de ajuns doar să iubească, fără a aștepta ceva în schimb, nejudecarea apropelui, omul care te primea cu un zâmbet cald, indiferent cine erai.

Mergi acum prin lumină… și te odihnește lângă Domnul pe care atât de mult l-ai iubit, Padre drag (…) Deja ne doare dorul de tine, iartă-ne micimea, iartă-ne neputința de a înțelege taina inimii tale, gândul tău cu fiecare dintre noi, cu lumea întreagă. Te rugăm să nu ne lași din inima și din veghea ta, de Acasă acum…”, au anunțat cei de la Mănăstirea Partoș, în miez de noapte.

Părintele ieromonah Varlaam Almăjanu era starețul mănăstirii de la Partoș, acolo unde se odihnește Sf. Iosif cel Nou, din anul 2008. Cunoscut pentru bunătatea și înțelepciunea lui, cel căruia toată lumea îi spunea Padre este, de acum, doar amintire.

About Post Author