S-a colorat Racovița. Acasă în Banat: flori, golumbi, muncă și mult suflet / FOTO

racovița

Peste 350 de voluntari au lucrat, de timp de trei zile, la Racovița, pentru a… colora satul. S-au suit pe schele, au tencuit, au reparat, au vopsit. Și-au readus zâmbete pe chipurile racovițenilor. Încă o acțiune marca Acasă în Banat a adus împreună oamenii.

Color the Village / Colorează satul, ediția 2020, s-a încheiat. Au fost trei zile pline la Racovița, la 40 km de Timișoara, unde Asociația Acasă în Banat a decis să desfășoare proiectul în acest an. În Racovița se păstrează încă o bună parte din arhitectura specifică Banatului. Vorbim de barocul rural, cu decoruri vegetale bogate și atent lucrate. În timp, florile și golumbii s-au șters, în multe locuri, sub intemperii.

La prima vedere e simplu: se aleg niște case, se face apel de voluntari și cam asta e. Realitatea e puțin diferită, fiindcă e greu, de fapt, să convingi oamenii să te lase să le faci casa frumoasă. În multe dintre aceste case locuiesc bătrâni singuri, ai căror copii s-au mutat la oraș, sau familii cu venituri mici, pentru care datul cu „farbă” e ultima grijă.

„Acum am descoperit și eu formele adevărate”

S-au ales totuși 30 de case și s-a pornit la treabă. Trafaleți, schele, bidinele, găleți de vopsea, betonieră, materiale de tencuit, nimic n-a lipsit din „arsenalul” celor trei zile. Voluntarii, în jur de 350, au compensat lipsa de experiență într-ale zidăriei și construcțiilor prin entuziasm și dorința de a face bine. S-a muncit de dimineață până seară, cu o pauză la prânz. N-au contat nici soarele arzător, nici frigul repede lăsat de la apus.

Ce-a ieșit? Multe pete de culoare și multe, multe zâmbete largi pe fețele proprietarilor de case. Pe una dintre ele, aflată la doi pași de primărie, voluntarii au colorat vechii struguri de sub streașină. „Ce struguri frumoși mi-au făcut, atâta îmi plac… Înainte nu se vedeau, era totul alb, până acum noi tot cu alb am dat. Stau de 20 de ani aici și, de fapt, nu m-am uitat niciodată atent. Acum am descoperit și eu formele adevărate”, spune Aurica Martin, proprietara casei.

„După ce am terminat strugurii, a ieșit doamna la poartă și ne-a spus că «așa mă dor picioarele, dar nu aș mai pleca de aici». I-am zis să-și ia un scaun și să se stea să se uite. Nu ai nevoie de mult”, completează una dintre voluntarele care au lucrat la „casa cu struguri”.

„Mi se pare extraordinar”

În alt colț de sat, Maria Petrovici, o bătrână de 74 de ani, locuiește singură într-o casă uriașă, care a prins și vremuri mai bune. A fost aproape uitată de copii și sunt zile întregi în care n-o vizitează nimeni. Pentru că se mișcă foarte greu, nu putea coborî singură cele câteva trepte spre curte. Voluntarii Acasă în Banat i-au construit o balustradă și tanti Maria a putut să iasă din cămăruța în care își duce zilele. Tot ei au văruit odaia și-au făcut un pic de curățenie.

color-the-village1

Image 31 of 31

Casa i-au zugrăvit-o în verde și au readus la viața frumoasele ornamente exterioare. „Sper să terminăm casa asta. Am avut ajutoare și din sat, ceea ce ne bucură. E echipă faină. Mie mi se pare extraordinar. E o relaxare mai ceva decât cea de weekend când stau acasă cu copiii. Mi-am dorit de mult să am o activitate așa și chiar a prins bine”, spune una dintre voluntare.

„N-o să mai demolez frontalul”

„Cred că le place foarte mult ideea de a revitaliza satul bănățean. Sunt foarte mulți oameni care s-au înscris, avem peste 350 de voluntari care au venit în aceste zile la Racovița, să dea un plus de culoare acestor decoruri foarte frumoase de baroc rural. Adineauri, un proprietar mi-a zis că uite eu nu sunt la voi în program. Inițial am vrut să-mi demolez frontariul (fațada casei – n.r.), dar m-am decis să-l țin pentru că este atât de frumos ce-ați făcut voi și vreau și eu. De fapt, ăsta este scopul proiectului”, explică Nicoleta Trifan, coordonatorul proiectului.

În urmă cu o lună și jumătate, proiectul „Color the Village” nu a fost considerat îndeajuns de bun, pentru a primi finanțare de pe Agenda culturală a CJ Timiș. Juriul a decis ca, la capitolul „relevanță culturală”, să-i acorde 5 din cele 40 de puncte posibile.

Pe zidul unei casei de peste drum de primărie, voluntarii au pictat modele inspirate din fațadele caselor din Racovița. Sunt ronde, sunt flori, sunt golumbi. Toate se regăsesc pe majoritatea imobilelor din sat. Reacția localnicilor a fost unanimă: „Doamne, ce frumos ați făcut aici la noi”.

About Post Author