Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh. Au trecut 50 de zile de la Paște

rusaliile

Rusaliile – sau Pogorârea Sfântului Duh – este una dintre cele mai importante sărbători creştine. Ea se celebrează întotdeauna la zece zile după Înălţare, la 50 de zile după Paşti.

Rusaliile sunt preluate din mitologia romană, unde Rosalia, Sărbătoarea Trandafirilor, era o zi închinată cultului morților, când se aduceau ofrande pentru îmbunarea sufletelor celor dispăruți. Din punct de vedere bisericesc, această sărbătoare este considerată ziua de naștere a Bisericii creștine.

Conform Sfintei Scripturi, în această zi, Duhul Sfânt s-a pogorit asupra Sfinților Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colțurile lumii. Noul Testament spune că asta s-a petrecut la 50 de zile de la Înviere. De aceea, sărbătorii i se mai spune Cincizecime.

Tradiții și superstiții

Sărbătoarea are și o mulțime de superstiții. În mitologia românească, Rusaliile sunt cunoscute sub nume diferite: iele, zâne, șoimane, milostive, doamne etc. Umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh și caută locuri neumblate, care rămân apoi arse și neroditoare.

Oamenii duc la biserică, pentru sfințire, ramuri de tei și nuc, care se agață apoi la streașina caselor sau la icoane, pentru a apăra de rele. Preoții ies pe câmp în ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina. În Duminica Rusaliilor nu e bine să te urci în arbori sau în locuri inalte și nici să călătorești departe de casă.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau lemn, împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În cimitire, mormintele sunt curățate și impodobite din timp, iar lumânările ard întreaga perioada în care se desfășoară ceremonialul de pomenire.

About Post Author