Ruina de pe Eugeniu de Savoya va dispărea. Va fi reconstruită cu restaurant și apartamente elegante

Orice plimbare prin centrul istoric te face să remarci, la intersecția Ungureanu – Eugeniu de Savoya, o ruină care arată din ce în ce mai rău de la an la an. Acum s-ar putea să se schimbe ceva.
În 2018, pe ruina de pe Eugeniu de Savoya a apărut un afiș care vorbea despre „o intenție de elaborare plan urbanistic zonal, pentru restaurare și extindere construcție existentă S+P (ruină), rezultând clădire în regim S+P+2E+M, funcțiuni: S – restaurant / depozitare, P – spații comerciale, etajele 1, 2, mansardă – apartamente”. Timișorenii erau invitați să transmită observații și propuneri privind intenția de elaborare a PUZ, în scris, la sediul Primăriei Timișoara, Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii, camera 12, Bd. CD Loga 1. Observațiile erau necesare în vederea eliberării avizului de oportunitate.
Acum există PUZ
La aproape un an și jumătate de la acel moment, pe site-ul PMT a apărut un anunț privind PUZ „Restaurare și extindere construcție existentă S+P (ruină), rezultând clădire în regim S+P+2E+M (pe două nivele). Funcțiuni: restaurant/depozitare, spații comerciale”. Este vorba despre „etapa 2 – elaborare propuneri PUZ şi RLU aferent, de informare şi consultare a publicului”. Observațiile pot fi transmise în scris, până în 19 martie, la Serviciul Relaționare Directă cu Cetățenii, camera 12 a Primăriei Timişoara, sau prin e-mail. Documentația poate fi consultată la Direcția Generală de Urbanism – Serviciul Certificări și Autorizări, cam. 213, până în 19 martie, orele 8,30 – 10,30 (marți, miercuri, joi), respectiv orele 14-16 (marţi – joi).
Beneficiarul investiției este SC Imobiliare C16 SRL. Potrivit intențiilor proprietarului, la parter ar urma să fie un restaurant și spații comerciale, iar la etaj, apartamente. Sunt și trei variante de fațadă pentru ambele laturi, către str. Ungureanu și către strada Savoya.
Povestea unei rușini
În 2001, în urma unei licitaţii, între PMT şi femeia de afaceri Rodica Vlad s-a încheiat un contract de închiriere. Un an mai târziu, printr-un act adițional, lui Vlad i se impunea să investească peste 200.000 de euro în reabilitarea clădirii. Femeia de afaceri a plătit un expert care a demonstrat că nu puteau fi făcute lucrări de reabilitare, fiindcă s-ar fi prăbușit zidurile. Cele două părți s-au judecat, iar în 2006 Rodica Vlad a cumpărat clădirea cu 100.000 de euro.
Un an mai târzu, a vândut-o către o firmă italiană, la un preț vehiculat de un milion de euro. Din 2007 încoace, imobilul s-a degradat văzând cu ochii și, acum, este o rușine pe obrazul Timișoarei. Nu mai sunt, în prezent, decât niște bucăți de zid, cotropite de vegetație. În 2016, proprietari de atunci, SC Stagione Imobiliare SRL şi SC Pir – Pool & Idroesse România SA, au fost amendați cu 8.000 de lei și li s-a pus în vedere să obțină un certificat de urbanism și să se apuce de lucru. Cam asta a fost tot. Ruina nu se află, în acest an, pe lista imobilelor supraimpozitate pentru paragină.