Robotul zice (3): Bună dimineața la cafeluță, dar pe smerenie, cu Marian Constantin Vasile

marian constantin vasile

„Și-ntr-o icoană apare, ca un sfânt modern / Cu promisiuni și planuri, nu-i doar un etern.” Așa îl descria, miercuri dimineață, pe Marian Constantin Vasile prietenul nostru de la ChatGPT. Dar l-am stârnit puțin, după ce am văzut noul model de icoană promovat de unul dintre cei doi candidați independenți la Primăria Timișoara.

Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegeri, campania electorală e contondentă mai degrabă la nivel underground, prin comentarii și filmulețe pe rețelele sociale sau șușoteli la colț de stradă. Marile dezvăluiri despre unul sau altul dintre candidați încă se lasă așteptate, așa că „aligatorilor” nu le rămâne decât să-și facă propriile investigații, dacă, evident, îi interesează subiectul.

Dominic Fritz și Nicolae Robu (în ordin alfabetică, să nu fim greșit înțeleși) se duelează de la distanță, aruncându-și ironii mai mult sau mai puțin fine, dar fără nicio intenție asumată clar de a se întâlni și a avea o dezbatere old school. Vă reamintim, sunt 10 candidați, dar pe unii nici măcar prietenul nostru robotul nu reușește să-i identifice. De când nu îi mai lasă legea să împartă pixuri, brichete, chibrituri și deschizătoare de coșuri de supermarket, e greu ca oamenii să se facă cunoscuți prin cartiere.

Promovare la superlativ

Există însă acum Internetul, care suportă chiar orice, spre deosebire de hârtie, care are mai păstra unele urme de decență. Iar Internetul ăsta ascunde lucruri de-ți stă mintea-n loc. Așa am pățit și noi miercuri dimineață, când am deschis Facebook-ul și am crezut că în calendarul ortodox a apărut un nou sfânt! După ce ne-am băut cafeaua ne-am trezit de-a binelea și am constatat, cam ca la Radio Erevan, că e un sfânt în zonă, dar nu e nou și n-a făcut minuni.

Vorbim despre Marian Constantin Vasile, cel mai independent candidat la Primăria Timișoara, potrivit propriilor declarații. În această campanie a alergat, a stropit copaci, s-a jucat cu căței și, spre lauda lui, a bătut la pas parcurile, ca să-l cunoască lumea.

Și, când credeai că le-ai văzut pe toate în materie de creativitate, omul și-a pus fotografia, nici mai mult, nici mai puțin decât pe o imagine din aceea trimisă în lanț la toată lumea din WhatsApp, de genul „Bună dimineața la cafeluță”. MCV privește încrezător spre viitor, lângă semnul care îi arată că va învinge așa cum, probabil, ar fi făcut și Sf. Constantin, dacă avea Internet. Sau poate că nu.

„Fapte vrem, nu doar vorbe goale”

Să ne fi scuzată blasfemia, suntem respectuoși față de cele sfinte și duși la biserică de bunici evlavioase și smerite, dar n-am putut să ne abținem. Așa că i-am cerut robotului nostru să-i scrie o poezie candidatului. I-am pus cuvinte cheie „icoană” și „patrioți profesioniști”, fiindcă așa l-am auzit spunând că trebuie să fie cei care vor salva țara.

Probabil nu va lua niciun premiu literar, dar nici măcar nu contează, așa că împărtășim cu voi creația lirică:

Marian Constantin Vasile candidează, fără rest.
Cu chip senin și zâmbet larg,
Promite schimbare, nu-i doar un simplu arțar.

Patrioți profesioniști, cu pancarte și lozinci,
Lucrează intens, mereu optimiști.
Marian le spune: „Fapte vrem, nu doar vorbe goale,
Orașul nostru are nevoie de inimi mari și loiale”.

Și-ntr-o icoană apare, ca un sfânt modern,
Cu promisiuni și planuri, nu-i doar un etern.
Prin parcuri și străzi, el aduce speranță,
Timișoara-i orașul ce-l va duce-ntr-o nouă viață.

About Post Author