Retrospectivă Romul Nuțiu, unul dintre cei mai mari artiști moderni români, la Muzeul Național de Artă

romul nuțiu

Romul Nuțiu, cel mai important artist expresionist abstract român, va putea fi (re)descoperit la Muzeul Național de Artă, într-o expoziție specială. Peste 120 de lucrări în tehnici diverse, alături de un bogat fond documentar, așteaptă publicul în Galeria Ioachim Miloia.

„Jocul cu hazardul: Romul Nuțiu O retrospectivă/ Playing hazard: Romul Nuțiu. A retrospective” st cel mai amplu eveniment dedicat artistului. Romul Nuțiu a trăit și a creat în Timișoara, optând pentru un stil bazat pe dialogul dintre abstracție și experiment, pe care l-a dezvoltat și l-a îmbogățit continuu, de la finele anilor 1950 până în 2012.

Opera lui este un important subiect de studiu, expunere și contextualizare a unui artist care și-a asumat să trăiască și să creeze liber în România comunistă, urmată de anii de tranziție. În momentul în care stilul oficial național al României era Realismul Socialist, Romul Nuțiu picta abstract, conectându-se prin modalitatea de exprimare cu artiști precum Andrej Jemec, Jan Kotik, Tadeusz Kantor, Edo Murtic, Paul Klee, Chaïm Soutine sau Jackson Pollock.

Expoziția va rămâne deschisă până la jumătatea lunii august

Pentru Romul Nuțiu, pictura a însemnat viață, energie vitală, dinamica universului, risc, timp, experiment, trudă, dar și libertate. Ciclurile tematice care vor putea fi descoperite în expoziția „Jocul cu hazardul: Romul Nuțiu. O retrospectivă” vor releva multiple fațete cunoscute și necunoscute ale artistului. Curatorii expoziției sunt Andreea Foanene și Simona Nuțiu Gradoux.

Romul Nuțiu s-a născut în 28 iulie 1932, la Bilbor, în județul Harghita, și s-a stins din viață pe 5 aprilie 2012 în Timișoara. În 1940, în urma Dictatului de la Viena și a cedării Transilvaniei de Nord către Ungaria, familia artistului s-a refugiat la Blaj. Romul Nuțiu a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1951-1957), iar în 1958 s-a stabilit în Timișoara, ca bursier UAP. A fost conferențiar la Facultatea de Desen (1961- 1979), iar activitatea didactică de la Facultatea de Arte și Design (1992- 2010) a influențat numeroase generații de artiști, precum Gheorghe Fikl, Róbert Köteles, TAJÓ, Cristian Sida și alții.

În cadrul retrospectivei „Jocul cu hazardul: Romul Nuțiu. O retrospectivă”, veți putea vedea și un film despre pictura performativă a lui Jackson Pollock, provenit din colecția Pollock-Krasner House and Study Center din East Hampton, Long Island, New York. Expoziția va fi deschisă în Galeria Ioachim Miloia, de la etajul II al Palatului Baroc, în perioada 30 iunie – 13 august.

About Post Author