Rețea de gaz de 160 de milioane de lei în Timiș, propusă la finanțare prin Programul „Anghel Saligny”

foto: Arhivă
Rețea de alimentare cu gaze naturale pentru o parte din localitățile din Timiș, cu bani prin Programul „Anghel Saligny”. Consiliul județean va sprijini Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Distribuție Gaz Timiș Centru și va depune cererea de finanțare.
Consilierii județeni au aprobat, în ultimul plen, un proiect privind înființarea unui „sistem inteligent de distribuție gaze în comunele Boldur, Nițchidorf, Darova, Pădureni, Racovița, Sacoșu Turcesc, Tormac, Victor Vlad Delamarina, Știuca, Găvojdia și extindere rețea distribuție gaze în comuna Belinț”. Investiția este estimată la 160 de milioane de lei și va fi propusă spre finanțare prin Programul „Anghel Saligny”.
Ideea nu este nouă, ea a fost lansată în mandatul fostului președinte al CJ, Călin Dobra (PSD). „Cu aproximativ patru ani de în urmă am pornit cele cinci asociații de dezvoltare intercomunitară privind distribuția de gaze naturale, proiecte importante, pentru că acoperim aproximativ 70 de localități din Timiș, privind distribuția de gaze naturale. S-a aprobat pentru asociație acest obiectiv de investiții, dar amendamentul a fost ca CJ să devină parte activă și cu susținere financiară”, spune acum social-democratul.
De ce e nevoie de implicarea CJ
Localitățile care ar urma să beneficieze pentru prima dată de gaz nu-și pot permite să susțină partea de cofinanțare. Sunt primării mici, cu resurse financiare limitate. „La ADI Centru, din bugetul local, cofinanțarea este de 11,5 milioane de lei. Autoritățile locale nu au capacitatea să susțină această cofinanțare, e important să fie CJ partener activ financiar. Sunt primării cu buget foarte mic la secțiunea de dezvoltare (…) Au aprobat acest sistem în ideea că e un termen limitat pentru depunerea proiectului, dar sunt convins că dacă obține finanțarea se poate reașeza suma pentru bugetele locale”, explică situația Călin Dobra.
„Încercăm să vedem cum putem compensa acest neajuns și să ajutăm la cofinanțare, dacă este nevoie, dar mai întâi trebuie să avem un dialog cu UAT, să vedem care sunt nevoile și care sunt planurile lor (…) Este practic primul proiect propus de autoritățile publice locale, asociate într-un ADI, pentru a obține finanțare prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny.» Sunt mai multe comune care vor beneficia de finanțare, dacă proiectul va fi declarat câștigător. Mai întâi să câștigăm finanțarea. Sumele alocate la nivel național sunt de 7,5 miliarde de lei, plus 5 miliarde lei pentru proiectele declarate eligibile, dar care nu au primit finanțare pe POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare). Acest proiect se încadrează în prima categorie”, a declarat, la rândul lui, Alin Nica, actualul șef al CJ Timiș.