Respectați Timișoara! Protest față de starea dezastruoasă a infrastructurii sportive / FOTO

sursa foto: Druckeria
S-a ieșit din nou în stradă, la Timișoara, de această dată pentri infrastructură sportivă. Săli de sport, pistă de atletism, terenuri de antrenament și stadion – asta au cerut, în marș, cei de la Druckeria. E o acțiune rezultată din revoltă, pentru că, în afară de promisiuni, la Timișoara nu se întâmplă (aproape) nimic.
„Azi în toată țara, în Timișoara pe când?” – se putea citi joi seară pe un banner afișat pe clădirea în care se află cafeneaua D’arc. E o parafrazare a vechii „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara”, zicală care, în domeniul sportului, n-are corespondent în realitate. E plin de promisiuni, dar, în ceea ce privește practica, Timișoara stă catastrofal.
E motivul care a dus la acțiunea de protest desfășurată joi seară și inițiată de Druckeria. Ea a început cu o „miuță” în Piața Unirii, la care au participat zeci de copii înscriși la mai multe cluburi din oraș, și a continuat cu un marș desfășurat prin centrul orașului și încheiat în fața Consiliului Județean Timiș, proprietarul stadionului „Dan Păltinișanu”.
A fost, din nou, o „mare alb-violetă”, care a cerut un singur lucru: „Respectați Timișoara!”. De fapt, dincolo de acest protest, cei de la Druckeria au și o serie de cereri punctuale și argumentate.
„Ne dorim ca protestul să aibă ecouri în rândul celor care ne reprezintă interesele și care administrează patrimoniul public. Am formulat un set de cereri concrete, punctuale, la care așteptăm răspunsuri din partea autorităților în perioada imediat următoare. Alternativa poate fi ca această manifestație de protest să fie prima dintr-un șir care va fi atât de lung pe cât îl doresc cei care ne conduc”, transmit aceștia.
Solicitări
- Cosmetizare și amenajare bază Adrian Stoicov fie prin investiție proprie, fie privată (susținută de acordarea unor facilități)
- Verificarea sălilor de sport existente și elaborarea unui plan de investiții urgente (înlocuire parchet, climatizare, amenajare vestiare, etc)
- Stabilirea unor parteneriate public – private pentru reabilitarea stadioanelor aflate în proprietatea municipalității sau a autorităților județene (Electrica, Colterm, etc.)
- Alocare de buget suplimentar pentru investiții în terenurile și sălile de sport din cadrul școlilor și liceelor și dezvoltarea unui plan de utilizare a acestora în afara orelor de școală.
- Reabilitarea imediată prin sprijinul comunității a terenurilor de sport publice din oraș – unele din ele fiind subiectul unor proiecte depuse prin programul de bugetare participativă
Proiecte blocate
- Stadionul Dan Păltinișanu – obținerea urgentă a tuturor avizelor, predarea studiului de fezabilitate, o comunicare mult mai transparentă cu privire la situația stadionului (documentația pentru noul stadion este întocmită de Compania Națională de Investiții, care nu se grăbește – n.r.)
- Stadion Buziașului – semnarea contractului și obținerea avizelor, realizare proiect, comunicare transparentă și detaliată a situației proiectului (Primăria a desemnat un câștigător al licitației de proiectare + execuție, dar contractul încă nu a fost semnat – n.r.)
- Sala Polivalentă finanțată de CNI – comunicare transparentă a stadiului, implicare din partea autorităților pentru elaborarea SF, obținerea tuturor avizelor, actualizarea indicatorilor și lansarea licitației pentru PT + execuție
- Sala Polivalentă UPT – finalizarea urgentă a proiectului cu implicare sporită din partea municipalității și universității
- Baza sportivă tip 1 Costică Rădulescu – finalizarea urgentă a proiectului (executată de CNI, lucrările fiind sistate de luni buni, deși totul ar fi trebuit terminat încă de anul trecut – n.r.)
- Identificarea unui spațiu pentru construcția unui teren de antrenament destinat exclusiv atletismului
- Finalizarea unui proiect pentru baza Dacia și demararea urgentă a unor lucrări de reabilitare
- Lansare licitație bază sportivă Mircea cel Bătrân și alegerea unui constructor cu experiență, care poate realiza lucrarea în termenul stabilit sau chiar înainte, fără blocaje (Primăria tocmai a anunțat că a lansat licitația – n.r.)
- Identificarea unui spațiu pentru construirea unui bazin olimpic, cu posibilitate de înființare a unui club de polo (ramură sportiv care a adus faimă orașului nostru, în trecut)
- Finalizarea proiectului pentru skatepark și demararea lucrărilor (Primăria a anunțat că va primi, în scurt timp, sub formă de donație, prima parte a documentației tehnice – n.r.)
Altele
- Acordarea de facilități pentru cei care investesc în bazele sportive sau construiesc baze sportive
- Inventarierea patrimoniului municipalității și identificarea de spații pentru construirea de teren multifuncționale sportive în cartiere
- Înființarea unui registru al bazelor sportive, clarificarea tuturor actelor juridice și amenajarea urgentă a unor baze de antrenament (ex. fostul teren Elba, teren Mănușarul Ciarda, terenul din spatele Bazei 2 UPT)
- Constituirea unui mecanism public de urmărire a investițiilor realizate de către autorități în sport (reprezentanți ai cluburilor, ONG-urilor, asociațiilor de părinți, presei, etc.)
- Deschiderea terenurilor de sport existente în cadrul instituțiilor din subordinea Primăriei și Consiliului Județean după un program bine stabilit, comunicat public
- Alocarea de fonduri suplimentare pentru programele de finanțare a proiectelor sportive
- Acordarea unei importanțe și atenții sporite facilităților sportive în proiectele viitoare de dezvoltare urbană propuse de către autorități – introducerea în caietele de sarcini de solicitări concrete pentru dezvoltarea de terenuri de sport în cadrul proiectelor urbanistice