reMind Mapping ’89: Revoluția din 1989, (re)povestită de liceeni, la Timișoara

Cum se vede, la 30 de ani, Revoluția din 1989, prin ochii unor tineri care s-au născut mult mai târziu? Proiectul reMind Mapping ’89 a adunat în jurul acestei povești 40 de elevi de liceu, care au învățat să conștientizeze valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în urmă cu trei decenii.
În octombrie, 40 de elevi din Timișoara au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat „Libertate” în decembrie 1989. Înainte, ei au aflat mai multe despre contextul istoric în care a izbucnit Revoluția la Timișoara și lupta pentru putere imediat după căderea regimului Ceaușescu. Unul din subiectele dezbătute a fost și forța colectivă a oamenilor de a schimba istoria.
Adolescenții au realizat apoi interviuri-mărturie cu oameni care au ieșit în stradă în zilele Revoluției. Ei au avut ocazia să învețe apoi să filmeze, să facă un montaj artistic și să adauge efecte speciale. Cel mai în vârstă intervievat are acum 95 de ani, iar cel mai tânăr avea la Revoluție doar 11 ani.
PROGRAM
Sâmbătă
Premierea montajelor realizate de tineri: orele 11-12
Sâmbătă – Duminică:
●Tur ghidat al expoziției (română): orele 12-13 și 18-19
●Tur ghidat al expoziției (engleză): orele 17-18
În acest final de săptămână, sâmbătă și duminică, în 14 și 15 decembrie, puteți vedea rezultatele acestui efort susținut, reunite sub numele „Sunt un om”. Se întâmplă la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, dar și vizavi, la fostele ateliere ale STPT. Împreună cu echipa de artiști de la Avantpost a fost realizată o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care spune ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție. Harta digitală se va regăsi mai apoi în aplicația reMind Mapping ’89, disponibilă de sâmbătă.
reMind Mapping ’89 este un proiect produs de Comunitatea GIStm și Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021.