Reforme și restructurări la Primăria Timișoara. Dominic Fritz: Unii lucrează cumva împotriva spiritului orașului
Noi restructurări în aparatul Primăriei Timișoara, anul viitor. Dominic Fritz spune că e mulțumit de o parte din angajați, dar alții „lucrează împotriva orașului”. Edilul șef afirmă că administrația pe care o conduce a învățat din experiențele anilor trecuți, când au fost zeci de procese cu sindicatul din PMT.
A depus jurământul pentru al doilea mandat și a enumerat printre nereușitele primului felul în care încă funcționează Primăria Timișoara. Dominic Fritz anunță, așadar, noi schimbări. „Nici aparatul primăriei nu este cum ar trebui să fie, încă nu funcționăm la capacitatea necesară. Tocmai, de aceea, viitorul mandat va arăta și anumite reforme și restructurări în aparatul primăriei”, a declarat acesta.
L-am rugat să detalieze, asta și în condițiile în care, în perioada 2021 – 2024, prin CL au trecut mai multe organigrame și au fost înregistrate zeci de procese cu foști și actuali angajați, dar și cu sindicatul condus de Tiberiu Negrei. Unele câștigate, altele nu.
„Am avut probleme pe care le-am rezolvat. Cred că am învățat din aceste experiențe. Cu siguranță mai există elemente în primărie care ori nu vor să aducă aportul necesar de efort, ori chiar lucrează cumva împotriva spiritului orașului. De aceea, eu cred că vom vedea și la anul restructurări. Oricum, momentan, și costurile aparatului administrativ sunt mari și nu în fiecare caz se justifică un salariu pentru rezultatul livrat cetățenilor. Vreau să subliniez că o bună parte din echipă lucrează cu dedicare, cu profesionalism pentru oraș și sunt recunoscător pentru acești colegi”, a răspuns Dominic Fritz.
Procese pierdute de PMT, pe tema restructurărilor
Din 2021, așa cum spuneam, primăria a și câștigat unele procese pe tema organigramelor, dar a și pierdut, fiind nevoită să angajeze oameni care, inițial, fuseseră dați afară.
Printre aceștia, Gabriela Borcsi, fostă șefă a Serviciului de Certificări și Autorizări din Direcția de Urbanism a PMT, cercetată de DNA. Și-a pierdut postul în urma unei restructurări și, după ce a dat în judecată primăria, a câștigat. Mirela Toc este un alt caz interesant, fiind primul funcționar public dat afară pe motiv de indisciplină. S-a judecat cu PMT și a trebuit reangajată, cu „despăgubiri egale cu cuantumul salariilor indexate, majorate și recalculate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta”. Ulterior, Toc s-a pensionat.
Există, de asemenea, Culiță Chiș, pentru care a trebuit înființată special o direcție la care să fie numit șef. A fost o decizie definitivă a instanței, pe care municipalitatea a fost obligată s-o pună în practică. Așa a apărut deja celebra Direcție Generală PLMSTF – Proiecte și Lucrări Municipale pentru Sport şi Transport Feroviar.