Recuperare post-Covid: cât de importantă este reevaluarea după formele de boală medii și severe

reevaluare

Pacienții care s-au vindecat de Covid pot „trage” după ei săptămâni la rând urmările bolii. E foarte important ca ei să înțeleagă că este nevoie să fie reevaluați la anumite intervale și, dacă este cazul, să apeleze la recuperare sub supravegherea unui medic. La Spitalul „Victor Babeș” se pot face toate aceste lucruri.

„Vindecarea după infecția cu Sars Cov 2 este un proces complex, care necesită timp și răbdare, iar evaluarea și monitorizarea pacientului sunt indispensabile recuperării complet” – asta le spun specialiștii infecționiști și pneumologi celor care au trecut prin boală și au rămas cu sechele. Este vorba despre pacienții care au avut forme medii și severe, în urma cărora le-a fost afectat întreg organismul.

„Unii pacienți pot prezenta o întârziere în remisiunea simptomelor Covid-19. În linii mari, cei care au trecut printr-o formă moderată sau severă de boală pot fi împărțiți în două categorii: cei care rămân cu sechele grave și dezvoltă complicații trombembolice, respectiv cei care au, de fapt, un tablou clinic nespecific, de exemplu oboseală și dificultăți de respirație”, explică dr. Noemi Porojan-Suppini, medic specialist pneumolog, coordonatorul Laboratorului explorări funcționale de la „Victor Babeș”.

Când se fac reevaluările

În urma experiențelor din ultimii aproape doi ani, medicii spun că se poate vorbi despre un Covid-19 post-acut, cu o durată de peste trei săptămâni de la debutul primelor simptome, și un Covid-19 cronic, care se întinde pe o perioadă mai mare de 12 săptămâni. Pacienții care prezintă așa-numite simptome reziduale pulmonare ar trebui să fie de acord cu o evaluare de specialitate. Cei care au fost internați pot fi evaluați la cel puțin 30 de zile de la externare. Se continuă apoi cu reevaluări la 3 luni, la 6 luni și la un an, dar programul poate fi modificat în funcție de starea clinică.

Evaluarea post infecție cuprinde efectuarea unui examen clinic, măsurarea parametrilor vitali, de exemplu saturație în oxigen, tensiune arterial și frecvență cardiacă. Este necesară și efectuarea unor analize biologice uzuale: hemoleucogramă, proteina C reactivă, VSH, LDH, feritină, profilul de coagulare a sângelui, uree, creatinină, transaminaze și glicemie. În mai multe cazuri se recomandă și teste imagistice CT sau radiografie toracică, dar și teste de explorare a funcției pulmonare, acestea presupunând realizarea unei spirometrii.

Aceste analize pot fi făcute la Spitalul „Victor Babeș”. Investigațiile se realizează gratuit, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie către medicul specialist pneumolog și în urma unei programări.

About Post Author