RDG și România în cultura memoriei. Ce nu avem voie să uităm

RDG

Foto: Bundesstiftung für Aufarbeitung / IICCMER

Consulatul Germaniei la Timișoara, Memorialul Revoluției din 1989, Centrul Cultural German și ifa – Institutul pentru Relații Externe invită timișorenii la deschiderea expoziției „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, la ora 17, la Memorialul Revoluției. Expoziţia relatează despre gestionarea istoriei dictaturii Partidului Unității Socialiste din Germania şi a divizării Germaniei după sfârşitul RDG. Cele 20 de panouri au fost traduse în limba română. IICCMER a completat această expoziţie cu 10 panouri despre cultura memoriei şi asumarea trecutului comunist în România. Ea va putea fi vizitată până în 17 noiembrie, de luni până vineri, orele 8 – 17, iar sâmbăta și duminica, între 10 și 18.

Institutul pentru Relații Externe, în colaborare cu Centrul Cultural German, va organiza o serie de evenimente culturale. La vernisaj va avea loc o prelegere intitulată „Ceea ce nu avem voie să uităm” și o discuție cu publicul alături de dr. Rodica Binder, jurnalistă și scriitoare de origine română.

În 8 noiembrie, de la ora 20,30, la Cinema Victoria va putea fi văzută comedia „Good Bye, Lenin!”, iar în 15 noiembrie, de la ora 20, tot acolo veți putea viziona mult premiatul thriller politic „Das Leben der Anderen” (2006), a cărui acțiune tenebroasă se petrece în perioada RDG. Filmele sunt puse la dispoziție de Institutul Goethe.

***

Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei la Bucureşti,împreună cu IICCMER şi Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii Partidului Unității Socialiste din Germania.

Expoziţia este dedicată comemorării în anul 2024 a căderii Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 şi a Revoluţiei din România. Expoziţia itinerantă a fost prezentată până acum la Bucureşti, Braşov, Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca şi va ajunge în 10 orașe din țară.

La Timișoara, expoziția face parte din programul comemorativ „Timișoara, 35 de ani de la libertate“, dedicat Revoluției anticomuniste din decembrie 1989.

About Post Author