Raed Arafat exclude un lockdown, dar dacă nu respectăm regulile, ar putea urma o nouă creștere a cazurilor

spitalele publice

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, exclude un lockdown total după alegeri, dar spune că scăderea numărului de îmbolnăviri depinde de populație. El a dat exemplul Timișoarei, care nu a fost carantinată.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că, în prezent, numărul de cazuri de coronavirus în România este evident în scădere. Dacă tendința se va păstra depinde numai de populație. Arafat a declarat, la Digi24, că urmează o perioadă dificilă și, dacă nu respectăm regulile, în ianuarie-februarie ar putea urma o nouă creștere a numărului de cazuri.

Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie, dar un lockdonwn național este exclus. Se va merge tot pe carantinarea zonală. „Când vedem localitățile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reușit controlul situației. (…) La Timișoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localitățile din jur și asta a avut un impact și asupra Timișoarei S-a văzut că la Timișoara este o scădere”, mai spune Arafat.

Șeful DSU susține că nu au fost luate în discuție, momentan, restricții suplimentare pentru perioada sărbătorilor.„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măștii și anumite măsuri care sunt implementate acum (…) Vom avea o analiză cu INSP-ul și cu toată lumea asupra situației epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creștem. La acest moment pot să spun că nu s-a discutat și nu există intenții de noi restricții”, a afirmat Raed Arafat.

About Post Author