Radioterapia de pe str. Mărășești, în stand by. Primăria n-are bani de prima rată pentru viitorul sediu

radioterapia

Primăria Timișoara nu are bani să plătească către STPT primele două rate pentru clădirile de pe Intrarea Doinei. Aici ar trebui mutată Radioterapia, care funcționează parțial pe strada Mărășești, unde trebuie construit Centrul Multicultural. De fapt, nici tranzacția nu mai e sigură.

În luna septembrie, consilierii locali au fost de acord cu achiziționarea, de la STPT, contra sumei de 1,05 milioane de euro, a clădirilor de pe Intrarea Doinei nr. 2. Spitalul Municipal încheiase în iunie 2019, un contract pentru acestea, pe o perioadă de 10 ani, la o chirie lunară de 55.000 lei. Totul, în ideea mutării aici a Secției de radioterapie de pe strada Mărășești.

Radioterapia Spitalului Municipal de Urgență funcționează, parțial, în spațiul de pe str. Mărășești nr. 5, unde a fost Clinica de Dermatologie. Sunt aici 70 de paturi pentru pacienții care fac curele de radioterapie. În aprilie 2020, spitalul a solicitat PMT ajutor pentru cumpărarea acestor imobile.

„Nu există acești bani în buget”

Un raport de evaluare întocmit o firmă din Brașov a stabilit că valoarea de piață a construcțiilor este de 6,3 milioane de lei, sumă cu TVA. În iulie, Comisia de negociere cu terţii a CLT a negociat cumpărarea și s-a ajuns, în cele din urmă, la un preț de 5,1 milioane de lei, cu TVA. Plata urma să se facă în patru tranșe egale, două în 2020 și două în 2021. Consilierii locali au fost de acord cu această achiziție și se putea trece la întocmirea actelor de vânzare-cumpărare.

Acum, primarul Dominic Fritz anunță, cel puțin temporar, oprirea tranzacției. „E o situație financiară provocatoare. Din păcate, va trebui să regândim o decizie deja luată. În septembrie s-a adoptat o HCL că se va cumpăra clădirea de pe Intrarea Doinei, pentru Spitalul Municipal. Jumătate din suma contractului care este de peste 4 milioane de lei (fără TVA – n.r.), jumătate ar trebui să plătească în 2020, 2 milioane de lei. Nu există acești bani în buget. Nu avem acești 2 milioane de lei”, spune Fritz.

Ce urmează? „Va trebui să analizăm ce facem cu acest HCL și dacă putem, într-adevăr, așa cum ne-a cerut CL, să încheiem acest contract de vânzare-cumpărare. Eu nu am găsit aceste 2 milioane cu care ar trebui să plătim prima rată”, susține primarul Timișoarei. Nu este clar în acest moment dacă se intenționează să renunțe de tot la cumpărarea acelor clădiri. „Nu s-a luat încă o decizie. Aceasta va fi luată după ce se va face o analiză a situației”, ne-au transmis reprezentanții PMT.

Situația e complicată

Între timp, în luna iunie, a fost dat ordinul de începere a șantierului pentru viitorul centru multicultural. Acesta trebuie să fie gata până în iunie 2022 și va costa peste 21 de milioane de lei. Jumătate din bani vin de la bugetul local, iar restul, teoretic, de la guvern. Oricum, până când Radioterapia nu se mută, nu se poate lucra pe întreg amplasamentul. Noul centru este unul dintre angajamentele Timișoarei pentru anul 2023, când orașul va fi capitală europeană a culturii.

Articolul 5 al HCL 356 / 2020 spune că „se mandatează Primarul Municipiului Timişoara să semneze contractul de vânzare-cumpărare pentru Municipiul Timişoara”. Sursele noastre spun că acesta nu a fost semnat încă.

About Post Author