PUZ-ul de la Arte Plastice, retras! Consilierii locali nu prea știau ce conține proiectul

arte plastice

Mult tam-tam pentru… nimic. Proiectul privind investiția imobiliară de la fostul liceu de arte a fost retras de pe ordinea de zi. Primarul Nicolae Robu a decis să facă asta după ce a constatat că o parte din aleșii locali nu citiseră documentul! Membrii USR au stat cuminți în sală și au plecat în liniște, după ce nu s-a votat.

A stârnit o mulțime de reacții în mediul online și a fost tema unui îndemn la presiune pe consilierii locali, pentru a nu fi votat. Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul imobiliar de la fostul liceu de arte a fost însă retras de pe ordinea de zi. Anterior, Luminița Țundrea (PSD) spusese că, din datele pe care le deține, turnul de belvedere al complexului ar urma să fie mai înalt decât Catedrala Mitropolitană, pe care ar fi eclipsat-o. „Este extrem de important să fim responsabili când vine vorba de genul de construcții pe care le facem în centrul orașului (…) Vă rugăm să se revină asupra acestui PUZ. Cerem să ni se dea niște explicații, pentru că, dacă nu va fi modificat conform parametrilor arhitecturali ai zonei, noi ne vom opune acestui proiect”, a afirmat Țundrea.

Arhitect-șef: Proiectul a parcurs toate etapele

Arhitectul șef Sorin Ciurariu a oferit detalii despre proiect. „S-a cerut un concurs profesional, iar investitorul privat a acceptat organizarea acestui concurs, jurizat de un juriu internațional (…) S-a reluat întreg procesul, un nou certificat de urbanism a fost emis, un nou aviz de oportunitate, a avut loc o nouă consultare publică, s-au obținut toate avizele, conform procedurii, și rezultatul este cel din proiectul care se află în fața deciziei dvs. Sunt toate înscrisurile necesare și a parcurs toate etapele necesare pentru a putea fi supus aprobării”, afirmă Ciurariu. Potrivit acestuia, după prima dezbatere publică, au fost reduse unele cote din proiect. „Nu depășim la coamă clădirea Primăriei Timișoara, nu avem elemente care să genereze o încărcare urbană mai mare. Înălțimea turnului este mai mică decât cea a catedralei, se apropie de cornișa catedralei, dar nu de cruce”, a mai declarat arhitectul șef al Timișoara.

Consilierii locali, de bună credință, dar neinformați

În cele din urmă, primarul Nicolae Robu a decis să retragă proiectul și să cheme consilierii locali la o discuție tehnică. „L-am retras pentru că mi-au semnalat, când chiar ne pregăteam să votăm, consilierii PSD și consilierul independent Adrian Orza că nu cunosc niște aspecte esențiale ale proiectului. Ba dimpotrivă! Erau dezinformați. Ei știau alte lucruri despre proiect. Eu consider că oamenii au fost de bună credință. M-am mirat când am auzit-o pe Luminița Țundrea spunând niște lucruri care nu au nicio legătură cu proiectul”, spune edilul.

Întrebat de ce nu citesc consilierii proiectele, nici măcar când acestea sunt făcute publice de multă vreme, Robu a fost împăciuitor. „Nu au citit proiectul, trecem peste asta. Niciodată nu am cerut vot orbește (…) Am considerat că e mai bine să fie toți cu sufletul împăcat, să-l retrag. Voi organiza pentru consilierii locali, ce dezbatere publică, a treia oară să fac? Mă mai gândesc, poate facem. Nu e nicio problemă. Îi chem pe toți consilierii locali, indiferent de apartenența politică, la o discuție tehnică pe proiect (…) Cred că vor veni chiar arhitecții care au câștigat concursul de soluții, pentru că ceea ce se supune la vot este în urma unui concurs de soluții pentru care proprietarul a plătit bani grei”, mai spune primarul.

Robu: Nu lăsăm noi să vină niște grupuri de presiune!

Potrivit acestuia, întâlnirea ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, iar la proxima ședință de CL proiectul va fi repus pe ordinea de zi. „În acest an îl votăm, sigur. Doar nu lăsăm noi acum să vină niște grupuri de presiune! Ce, cred că suntem în anii 1920-1930, când prin grupuri de presiune se conduceau statele? Nu suntem în acea perioadă”, ne-a declarat Robu. Una peste alta, edilul este convins că proiectul ar fi trecut și vineri după-amiază, pentru că un consilier din Opoziție ar fi adus votul cu numărul 14.

Membrii USR, inclusiv Dominic Samuel Fritz, au venit la plen, dar nu au intervenit în niciun fel. Ei au plecat în liniște, după ce Robu a retras proiectul de pe ordinea de zi. Primul proiect pentru complexul imobiliar de peste drum de primărie datează de mai bine de doi ani. Cel actual, pentru care ar fi trebuit aprobat PUZ-ul, este făcut în toamna 2017. El include mai multe clădiri, trei niveluri de parcare subterană și un turn de belvedere care ar putea ajunge la 47 de metri înălțime.

About Post Author