PUZ-ul de la Arte Plastice ajunge în plenul CL. Dominic Fritz le cere timișorenilor să atenționeze consilierii

Liceul de Arte

Salvați Liceul de Arte Plastice! Este ultima acțiune a candidatului USR la Primăria Timișoara, care vrea oprirea aprobării PUZ-ului care va fi votat vineri în CL. El le cere timișorenilor să le scrie consilierilor locali. Dar nu chiar tuturor… PUZ-ul încearcă să ajungă în plen de doi ani.

„În 1919 s-a construit Liceul Israelit din Timișoara, clădire care a devenit celebrul Liceu de Arte Plastice în anii 70. În 2019 se votează distrugerea lui. Haideți să oprim Planul Urbanistic Zonal care este pe ordinea de zi a Consiliului Local mâine (vineri) și care va permite să se construiască un monstru de clădire în mijlocul Timișoarei. Din clădirile istorice vor rămâne doar fațadele. Avem nevoie de o dezvoltare cu gust, bun simț și cu respect pentru istoria locului, nu cu buldozerul. Scrieți acum consilierilor locali să nu voteze acest proiect în forma propusă”, a scris, pe Facebook, Dominic Samuel Fritz.

El și-a încheiat postarea făcând publice adresele de e-mail de serviciu a 25 de consilieri locali, de la toate partidele. În Timișoara sunt 27 de consilieri locali, dar doi dintre ei sunt viceprimari. În cazul de față, Dan Diaconu și Farkas Imre, care au fost „săriți” din listă.

Investitorul din Cluj încearcă de doi ani

În plenul CL va ajunge vineri, după aproape doi ani de discuții, PUZ-ul pentru „Zona centrală – Construire clădiri cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activităţi administrative, de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, servicii (terţiare), parcaj colectiv public şi privat”. Investitorul clujean care deține terenul încearcă de doi ani să treacă acest document prin CL. Primul proiect a apărut în vara lui 2017, dar a fost retras, cel actual fiind întocmit în toamna trecută. Propunerea prevede, printre altele, un turn de belvedere de 47 metri și trei niveluri de parcare subterană. Turnul ar putea scădea în înălțime, dacă studiul geotehnic arată că este necesar acest lucru.

În septembrie 2018 au avut loc atât o dezbatere publică, fără concluzii clare, cât și un protest la care au participat doar câțiva oameni. Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, a remarcat și el, de pe altă parte, felul în care s-a reflectat dezbaterea publică în proiectul care va fi supus la vot. „Din păcate, niciuna dintre observațiile ridicate de OART nu a fost inclusă în documentația finală, trimisă spre aprobare CLT, cum de altfel nu au fost incluse niciunul dintre punctele de vedere exprimate de ceilalți participanți la dezbaterea publică”, au transmis arhitecții.

About Post Author