Putem merge în siguranță la vot, spun medicii. Dacă respectăm trei reguli de bază

usr

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara spun că alegătorii pot să meargă liniștiți la vot, dacă păstrează distanța, poartă mască și se spală pe mâini. Dacă aceste reguli sunt respectate, posibilitatea de infectare în secția de votare este extrem de mică.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică, 27 septembrie, să-și aleagă primarii, președinții de consilii județene și consilierii. În Timiș sunt 602 secții de votare, iar prezența în fața urnelor este cea mai mare necunoscută a acestui scrutin. În România s-au înregistrat până acum peste 114.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar 4.503 oameni au murit.

Medicii timișoreni cred însă că mersul la vot nu ar trebui să fie o problemă, dacă oamenii sunt responsabili. „Eu îndemn oamenii să meargă la vot. Trebuie însă respectate câteva reguli: să nu piardă prea mult timp acolo, la povești cu alții, și obligatoriu să fie cu mască, chiar dacă se întâlnesc în afara secției de votare. În sală, să voteze cât mai repede. După aceea, e bine să aibă un dezinfectant sau să meargă să se spele pe mâini. Daca aceste trei reguli, de distanțare, de purtare a măștii, de igiena a mâinilor, sunt respectate, nu va fi niciun risc de contaminare. Dacă e coadă, este recomandabil să păstrăm distanța. Exact ca la magazine, 1,5 – 2 metri între persoane, ca să nu fie probleme și, bineînțeles, purtarea măștii”, a declarat dr. Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul „Victor Babeș”.

„Au fost luate toate măsurile”

Autoritățile locale i-au consultat, de altfel, pe medicii de la „Babeș” în ceea ce privește respectarea normelor sanitare în secțiile de votare. „Din punctul nostru de vedere, au fost luate toate măsurile pentru siguranța cetățeanului care iese la vot. Purtatul măștii, dezinfectarea suprafețelor și a ștampilelor, inclusiv distanțarea fizică, noi am prevăzut-o mai mare tocmai pentru ca alegătorii, vârstnici și tineri, să se simtă în siguranță”, spune, la rândul lui, prof dr. Cristian Oancea, managerul de la „Victor Babeș”.

About Post Author