PSD anunță dezastrul final la Colterm, pe motiv de ajutor de stat. Primăria spune că nu a încălcat legea

colterm

PSD prevestește vremuri grele pentru abonații Colterm. Totul, din vina primăriei, care ar încălca cu bună știință legislația europeană în ceea ce privește ajutorul de stat. Consilierul Radu Țoancă susține că timișorenii racordați la sistemul centralizat vor plăti triplu pentru căldură. În replică, PMT spune că situația este cunoscută și nimic nu e în afara legii.

„Administrația Fritz încalcă – al doilea an consecutiv – legislația națională și europeană. Sprijinul financiar către Colterm a depășit cu mult toate plafoanele legale, devenind ajutor de stat ( ilegal). Echipa «reformistă» Fritz – Lațcău – Creiveanu se pare că și-a propus să califice orașul nostru pentru Premiul «Zmeura de aur» în administrație (…) Concret, este vorba despre Ordinul 1121/2014 privind Schema de Ajutor de Stat, care prevede o sumă maximă anuală de 15 milioane de euro (circa 75 milioane de lei) pe care o pot primi ca sprijin financiar operatorii economici – inclusiv Colterm- din domeniul sistemului centralizat de termoficare. Depășirea acestui plafon anual devine ajutor de stat, fiind nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene”, spune consilierul local Radu Țoancă (PSD).

Social-democratul se referă, de fapt, la HCL-ul prin care s-a decis creșterea prețului la cădură, concomintent cu dublarea subvenției de la bugetul local. Un amendament făcut la propunerea inițială precizează totuși că plata subvenției „nu va depăși plafonul anual de 15 milioane de euro, echivalent în lei, care poate fi acordată Colterm SA cu titlu de ajutor conform prevederilor art. 23 alin. (1) lit. a) din Schema de ajutor de stat aprobată prin Ordinul 1121/1075/2014”.

Despre realitățile pieței de energie

Radu Țoancă susține că PMT ar fi trebuit să declașeze deja „procedura de consultare prealabilă cu Consiliul Concurenței”, dar și că „este interzisă implementarea unui ajutor de stat până la aprobarea Comisiei Europene, prevedere încălcată deja de Primăria Timișoara”.

„Este clar că administrația Fritz – complet analfabetă administrativ – nu a respectat această foaie de parcurs și a expus din nou orașul unor sancțiuni financiare rușinoase (…) Consecință cea mai dramatică pentru abonații Colterm va fi triplarea și nu dublarea a facturii directe pentru încălzire și apă caldă pentru acest an”, mai spune social-democratul.

Acesta afirmă și că, în urma Controlul Curții de Conturi recent încheiat la PMT pe tema termoficării, municipalitatea a fost avertizată asupra plafonului privind schema ajutorului de stat. „Nu este pentru prima dată și cu siguranța nici pentru ultima oară când oamenii noi vor ignora , cu desâvârșire, aceste recomandări legale și vor guverna în lumea lor , nederanjați- deocamdată – de nimeni”, conchide consilierul local.

De cealaltă parte, reprezentanții PMT spun că situația este cunoscută la nivelul autorităților care reglementează piața de energie. „Această sumă (de 15 milioane de euro subvenție către Colterm – n.rt.) a fost depășită la începutul iernii, în contextul exploziei prețurilor de pe piața energiei. Cel la gaz a crescut chiar și de 8 ori. În acest context, fără susținerea Primăriei Timișoara și Guvernului, Colterm nu ar fi avut resurse pentru a continua serviciile de termoficare. Primăria Municipiului Timișoara este în contact continuu cu autoritățile naționale și europene, pentru actualizarea acestui prag la realitățile de pe piața energiei”, ne-a precizat Bogdan Marta, consilier personal al primarului Dominic Fritz.

Când, dacă și cine va face demersuri la Comisia Europeană urmează să vedem.