Proprietarii fostului liceu de arte plastice vor autorizație de construire pentru complexul imobiliar

Clujenii care dețin fostul liceu de arte plastice vor să obțină o nouă autorizație de construire pentru complexul pe care ar intenționa să-l edifice la doi pași de primărie. Proiectul lor va intra în discuție în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului a PMT.
Studium Green SRL din Cluj-Napoca, proprietarul fostului liceu de arte, vrea să obțină „autorizaţie de construire pentru «construire clădiri cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, servicii, parcaj colectiv public și privat» (…) și «demolare parțială și punere în siguranță a clădirii fostului Liceu Israelit/Liceul de Artă»”. Certificatele de urbaism au fost obținute în luna martie.
Solicitarea va intra, săptămâna viitoare, în dezbatere în Comisia tehnică pentru amenajarea teritoriului și urbanism a PMT.
Primăria n-a vrut să-l cumpere la preț dublu față de 2016
La finele anului trecut, proprietarul a vrut să vândă terenul, propunând primăriei, care are drept de preemțiune, un preț de 11 milioane de euro. La primul plen în care s-a discutat această opțiune au fost numai 13 voturi în favoarea necumpărării, așa că proiectul nu a trecut.
Consilierii locali s-au certat însă minute în șir, cel mai vocal fiind Simion Moșiu, de la PNL, care a susținut că PMT ar trebui nu rateze această ocazie unică. Același Moșiu a votat împotriva cumpărării aceleiași proprietăți în 2016, la un preț de 6 milioane de euro.
Proiectul a trecut cu 17 voturi din a doua încercare. Terenul pe care se află fostul liceu de arte plastice are peste 8.500 mp, iar Studium Green voia să facă, printre altele, un turn de belvedere de 47 metri, dar și trei niveluri de parcare subterană. Pe cel puțin 10% din suprafață urma să fie amenajate spații verzi. Erau vizate și modificări în arhitectura rutieră a zonei: lărgirea la patru benzi a str. 20 Decembrie 1989, schimbări ale profilelor stradale pe C.D. Loga și Mihai Eminescu și sens unic pe str. Patriarh Miron Cristea.
PUZ-ul pentru această investiție a fost aprobat în 2019 și avea o valabilitate de trei ani. Proiectantul este o firmă din Arad, iar șeful de proiect este arh. Claudiu Ionescu. Au fost mai multe dezbateri publice pe tema acestui proiect, ba chiar a avut loc și un protest în fața primăriei.