Primăriile de lângă graniță vor trebui să avertizeze populația asupra riscului de „roaming involuntar”

sursa foto: Unsplash / freestocks
Primăriile din localitățile de graniță, în care se poate „sări” fără să vrei în roaming, vor trebui să avertizeze oamenii asupra acestui lucru. La parlament a fost depus un proiect de lege care reglementează situațiile de acest gen.
„Atenție! Risc de roaming involuntar” este ceea ce veți putea citi la intrările și ieșirile din localitățile în care există posibilitatea conectării automate a telefoanelor la rețelele din statele vecine, în zonele de graniță.
„Alături de colegii deputați și senatori PNL, am depus un proiect de lege care reglementează atenționarea celor care tranzitează, prin intermediul unor panouri amplasate la intrările și ieșirile din localitățile în care există riscul de a acumula costuri suplimentare accidentale ca urmare a conectării la o rețea dintr-un stat vecin. Timișul este județul în care astfel de incidente sunt extrem de frecvente, având graniță directă cu Serbia, stat care nu este în UE, iar tarifele pentru servicii mobile de voce și internet sunt semnificativ mai mari”, spune deputatul Cosmin Șandru.
Conform datelor prezentate de ANCOM, sunt 1.092 de localități care prezintă risc de roaming involuntar. Acestea sunt în limitele teritoriale a 19 județe: Arad, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Giurgiu, lași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.
Granița cu Serbia are o lungime de 546,4 km, pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți. Numărul cetățenilor care locuiesc în localitățile aflate sub incidența riscului de roaming involuntar din zona frontierei româno-sârbe este estimat la aproximativ 317.000, potrivit autorilor proiectului.