Primăria vrea 1 milion de euro despăgubiri pentru Turnul de Apă. Istoric al penalităților ratate

Primăria Timișoara dă banii înapoi Ministerului Culturii, pentru Turnul de Apă din Iosefin, dar speră că va recupera prejudiciul de la primul constructor. Totuși, „saga” despăgubirilor cerute anterior de la diverși constructori s-a terminat în general prost pentru municipalitate.
„Primăria Municipiului Timișoara va solicita daune-interese în valoare de 2,2 milioane de lei de la Asocierea Alca European Foundss și Research Consorzio Stabile Societate Consortile A.R.L, antreprenorul inițial al proiectului de refuncționalizare a Turnului de Apă din cartierul Iosefin. Lucrările nu au fost finalizate în termenul contractual, iar întârzierile majore înregistrate au condus la rezilierea contractului și la pierderea finanțării nerambursabile obținute de la Ministerul Culturii prin programul RO-CULTURA”, anunță, miercuri, municipalitatea.
E prima dată când primăria admite că a pierdut banii pentru acest proiect care ar fi trebuit finalizat încă din 2023. Se întâmplă la o zi după ce opiniatimisoarei.ro publica explicația venită de la Ministerul Culturii.
„În urma verificărilor OP (Operator de Program), efectuate inclusiv la fața locului, s-a constatat aspectul potrivit căruia componentele de infrastructură ale monumentului istoric sunt parțial finalizate și nu pot fi utilizate fără lucrări suplimentare. Drept consecință, restaurarea monumentului nu poate fi considerată finalizată”, precizau reprezentanții MC.
Contractul a fost reziliat acum 10 luni
Contractul cu Alca European Foundss a fost reziliat în iunie 2023, la o treime din lucrări realizate. Abia în iunie 2024 a fost încheiată o nouă înțelegere cu un alt constructor care ar fi trebuit să finalizeze șantierul în șase luni. Turnul e gata în proporție de 65%, iar banii vor proveni integral de la bugetul local.
Primăria a calculat și penalități de 3,4 milioane de lei de la Alca. Va merge, așadar, în instanță împotriva constructorului, de la care va solicita, în total, 5,6 milioane de lei, adică peste un milion de euro.
Finanțarea inițială câștigată prin Granturile SEEE a fost de peste 7 milioane de lei, bani care trebuie returnați.
Cazul Solaria
Primăria Timișoara începe să adune un istoric interesant al penalităților pe care le solicită de la constructori care nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale. A câștigat definitiv anul trecut în instanță procesul pentru penalități cu T&T Co Solaria, pentru șantierul de la Generală 30, unde a și reziliat contractul. Firma trebuie să plătească 2,7 milioane de lei cu titlu de penalități.
Între cele două părți se profilează un alt proces, de această dată pentru Cinema Dacia, șantier care trebuie finalizat acum doi ani. Primăria a anunțat că solicită penalități de peste 11 milioane de lei. Valoarea acestora depășește valoarea contractului, care este de 10,4 milioane de lei.
0 penalități pentru Fântâna cu Pești
Primăria anunța, în decembrie 2023, că a intentat proces firmei JDA Consult, cea care a reabilitat Fântâna cu Pești.
„Am tăiat factura pentru penalități de peste 500.000 lei pentru o întârziere de 178 de zile. Toată lucrarea a costat 600.000 de lei. Adică, penalitățile de întârziere au costat firma aproape toată suma pe care trebuia să o încaseze pentru lucrare. Constructorul a știut că va fi penalizat și, cu toate astea, s-a dovedit a fi foarte neserios”, declara, în mai 2023, primarul Dominic Fritz.
Acțiunea în instantă s-a terminat „glorios”. „Demersul litigios promovat de instituția noastră, prin care am solicitat instanței ca, prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună obligarea pârâtei JDA Consult SRL la plata penalităților de întârziere (…) s-a finalizat definitiv prin respingerea acestuia”, au precizat, la solicitarea noastră, reprezentanții PMT.
În octombrie 2023, primăria câștiga, în primă instanță, procesul intentat firmei Super Construct SRL, pentru plata penalităților de întârziere la lucrările de modernizare de pe str. Grigore Alexandrescu. Suma era de 1,5 milioane de lei. Super Construct a făcut însă recurs așa că procesul e acum la Curtea de Apel.