Primăria „trebuie să și țină ștacheta culturală și civilizațională sus”. Cu manelele rămâne cum s-a stabilit

manele

Nu se poate cu manele în spațiul public. E decizia fermă a primarului Timișoarei, avertizat deja oficial că o astfel de măsură discriminează. Edilul șef crede că nu s-a înțeles exact ce vrea și spune că reputația orașului trebuie păstrată și apărată.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, miercuri, 20 mai, că o notă internă semnată, în toamna anului trecut, de primarul Timișoarei „reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”. Edilul a fost avertizat contravențional.

Actul „incriminat” este, de fapt, o notă internă prin care primarul se adresa societăților din subordinea PMT, cărora le transmitea că „se interzice interpretarea/ difuzarea de manele pe domeniul public al Timișoarei, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită”. Această notă a fost emisă după ce, în Piața Traian, la Târgul de produse tradiționale al Piețe SA, s-a lăsat manele și dedicații, chiar pe numele edilului șef.

„Cred că la CNCD nu s-a înțeles corect ce am decis noi, aici, în plan local”

Primarul Timișoarei spune acum că, de fapt, nu a interzis manelele. „Eu cred că la CNCD nu s-a înțeles corect ce am decis noi, aici, în plan local, judecându-se, probabil, ce s-a scris într-o reclamație. Noi nu am interzis genul acesta muzical! Este, cred eu, limpede pentru oricine – în orice caz: pentru noi este! – că într-o societate liberă nimeni nu poate interzice un gen muzical! Ce am făcut a fost că am dat o dispoziție internă, către toți angajații implicați în aprobarea organizării de evenimente pe domeniul public, prin care le-am cerut să nu inițieze și, mai mult, să nu avizeze desfășurarea de spectacole cu manele pe domeniul public în spații deschise, pe motiv că într-un oraș cu un nivel ridicat al vieții culturale – oraș viitoare capitală europeană a culturii – așa ceva nu este potrivit, nu este oportun”, susține acesta.

Din punctul său de vedere, „administrația publică locală are dreptul legal – chiar datoria – să se pronunțe și asupra oportunității lucrurilor desfășurate pe teritoriul aflat în jurisdicția sa, ca și asupra beneficității prin prisma interesului public (…) Întreb retoric, fără a contesta dreptul la propriul gust muzical al oricui: ce timișorean ar agrea, oare, organizarea unui concert de manele, cu binecunoscutele texte și dedicații conexe lor, în minunatele noastre piețe – Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, în prima chiar la intrarea în Palatul Operei și Teatrelor?!”.

Primăria nu se opune în spații private

Ar fi o adevărată blasfemie! În schimb, dacă iubitorii de manele doresc să organizeze un spectacol, doresc să danseze pe manele, într-o sală publică sau într-o locație privată, primăria nu se va opune. Crezul meu este că o administrație publică locală trebuie să și țină ștacheta culturală și civilizațională sus, dar acționând inclusiv, nu marginalizat. Deci, discriminarea, rasismul, xenofobia etc. ne sunt complet străine, ba au în noi un adversar de neînduplecat. Dar vom face mereu tot ce ne este în putință pentru ca reputația orașului nostru să nu fie știrbită, ci dimpotrivă”.

Premiera din Traian

Mai trebuie spus că în centrul Timișoarei invocat de primar n-a avut loc niciodată un concert de manele. De fapt, la Timișoara n-a avut loc niciodată vreun concert de manele în spații publice. Localuri „specializate” în acest gen muzical există însă destule și au publicul lor fidel. Târgul de produse tradiționale din Piața Traian, de unde a pornit întreaga poveste, a fost, de fapt, primul spațiu public în care, la un eveniment girat de o societate a municipalității, s-au cântat manele cu dedicații. Altfel, muzică lăutărească s-a cântat chiar în fața Operei Române, la Festivalul Minorităților, organizat de PMT. A făcut atunci show celebra formație Mahala Rai Banda.

About Post Author