Primăria Timișoara, rău-platnică și la Asociația Municipiilor din România

Primăria Timișoara

Asociația Municipiilor din România are președinte și comitet director noi. Din structura de conducere pentru perioada 2020 – 2024 nu face parte însă și Timișoara. Nici n-ar putea, pentru că primăria are cotizații neplătite pe ultimii doi ani.

În urmă cu câteva zile a avut loc Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România (AMR). Cu această ocazie a fost aleasă noua structură de conducere pentru perioada 2020 – 2024. Președintele AMR este Emil Boc, primarul Clujului.

Comitetul Director al AMR reunește primari de municipii, acoperind toate zonele geografice ale României și toate grupurile politice: Constantin Toma (Buzău), Ion Lungu (Suceava),Ionuț-Florin Pucheanu (Galați), Mihai Chirica (Iași), Lia Olguța Vasilescu (Craiova), Florin Birta (Oradea) Ionel Ciunt (Zalău), Tiberiu Iacob-Ridzi (Petroșani), Viorel-Marian Dragomir (Brăila), Ciprian Ciucu (sector 6 București), Dan Bobouțanu (Hunedoara), Călin Bibarț (Arad), Vasile Pavăl (Vaslui), Marcel Romanescu (Târgu Jiu), Daniel Stan (Târgoviște), Florin Oancea (Deva), Árpád – András Antal (Sfântu Gheorghe), Gábor Kereskenyi (Satu Mare), Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (Bacău), Astrid Fodor (Sibiu), Mircia Gutău (Râmnicu Vâlcea), Alin Ioan Moldoveanu (Câmpina), Ștefan Ilie (Tulcea), Leonard Achiriloaei (Roman), Andrei-Liviu Volosevici (Pitești), Marius Screciu (Drobeta Turnu Severin), Cristian Gentea (Pitești), Atilla Korodi (Miercurea Ciuc), Allen Coliban (Brașov), Ioan Iulian Sîrbu (Sighișoara).

AMR a adoptat o rezoluție prin care solicită partidelor să încheie rapid negocierile pentru guvern, pentru ca acesta să poată trece de parlament și să propună urgent aprobarea Legii bugetului de stat pentru 2021. Primarii de municipii cer, de asemenea, alocarea de resurse financiare în scopul creșterii valorii veniturilor bugetelor locale peste nivelul anului 2020.

PMT e rău-platnică

Timișoara nu este reprezentată oficial la nivelul AMR, deși primarul Dominic Fritz este în legătură cu această structură. Prin AMR a fost depus, de exemplu, la guvern, memoriul prin care s-a cerut ajutor pentru societatea de termoficare Colterm. Aceasta a primit, săptămâna trecută, 9 milioane de lei din fondul de rezervă.

De ce nu este și primarul Timișoara în structura de conducere a acestei asociații? Simplu: pentru că PMT nu e la zi cu plata cotizației. „În prezent sunt neachitate sume reprezentând cotizația pentru anii 2019 și 2020. este vorba despre 165.007 lei, pentru 2019, și 164.093 lei, pentru anul în curs. Urmează ca acești bani să fie plătiți”, ne-au precizat reprezentanții PMT.

În februarie 2019, fostul primar Nicolae Robu, care tocmai lipsise de la întâlnirile avute de primarii de municipii cu reprezentanți ai guvernului, spunea că restanțele de plată datează de pe vremea lui Gheorghe Ciuhandu. „Sunt un tip destul de vocal, chiar dacă nu am nicio funcție în Asociația Municipiilor din România. Asociația este reprezentată prin președinte, prin vicepreședinți. Am fost ales vicepreședinte, dar am renunțat la funcție pentru că ar fi trebuit să plătesc vreo 600.000 de lei, cotizații pe care domnul Ciuhandu nu le-a plătit când a fost primar. Eu am plătit de când am devenit primar cotizația și trebuia să plătesc și restanțele”, explica Robu.

În prezent, PMT are de dat peste 300.000 lei către Asociația Municipiilor. Adică exact cotizațiile din ultimii doi ani de mandat Robu.

About Post Author