Primăria Timișoara închiriază iar zeci de toalete ecologice. Pentru stații de autobuz, parcuri și cimitire

toalete ecologice

Primăria va închiria, din nou, câteva zeci de toalete ecologice mobile. Consilierii locali au votat, în ultimul plen, caietul de sarcini pentru viitoarea licitație. Prin 2014, conducerea PMT anunța că „va trebui să începem o campanie de toalete civilizate”.

Consilierii locali au avut pe ordinea de zi suplimentară a ultimul plen caietul de sarcini și regulamentul pentru achiziționarea serviciului „Închirierea şi întreţinerea toaletelor ecologice mobile pe raza municipiului Timişoara”. Urmează o licitație publică, pentru un contract valabil pe 4 ani. Primăria vrea să închirieze cel puțin 40 de toalete ecologice, „acestea putând fi suplimentate în funcţie de nevoile achizitorului, la un maxim de 70 bucăţi pe perioada acordului-cadru”. De asemenea, firma care se va câștiga contractul va întreține și cele 28 de toalete ecologice aflate pe malurile Begăi.

Potrivit caietului de sarcini, contractul va fi încheiat cu un singur operator economic. Firma trebuie să se ocupe, printre altele, de curățenie, „parfumare pereți cabină” și „înlocuire hârtie igienică”. Cabinele trebuie fie noi, solid ancorate, să aibă podea antiderapantă și neapărat de culoare verde. Ele nu pot fi amplasate în „zona fronturilor vizibile ale clădirilor declarate monumente istorice sau de arhitectură” și trebuie montate „fără distrugerea pavimentului”.

Unde vor fi puse toaletele eco

Toaletele ecologice vor fi amplasate, cu precădere, în parcuri, locuri de joacă și în stațiile de transport în comun, dar vor fi câteva și în cimitire. Acestea sunt zonele exacte: Parc str.Cugir, Parcul Bucovinei, Piața Dacia/parcare, Biserica Mehala, Loc joacă str. Macilor/Bogdăneştilor, parc zona Blaşcovici, parc str.Lisabona/Măslinului, parc Sf. Nicolae, Parc Central – 2, Cimitir Calea Şagului – 2, Cimitir Calea Şagului/str.Vulturilor, Parc Clăbucet – 2, Parc Petofi/RATT, Parcul Poporului, Parc Piaţa Bihor, Bd. Sudului/parc, Bd. Constantin Prezan/Parc Pădurice – 2, Zona Steaua/loc joacă – 2, Parcul Catedralei – 2, Stația Timişoara Nord – 2, Calea Aradului/Institutul Agronomic, str. Albăstrelelor, Calea Sever Bocu/ str. Câmpina, Cimitir Rusu Sirianu, Cimitir Calea Buziașului, str. Învăţătorului/adăpost – 2, stație STPT Str. Apicultorilor, stație STPT Pod Str. Ovidiu Balea – Cartier Mehala, stație STPT Virgil Economu- Calea Dorobanților, stație STPT Zona Calea Buziașului- A.E.M., stație STPT Cartier Plopi/str. Jules Verne, stație STPT str. Polonă.

„Să nu mai avem așa ceva”

În ultimii ani, Primăria Timișoara a plătit sume mari pentru întreținerea unor astfel de cabine ecologice. În marile orașe, acest gen de toaletă se folosește doar în cazul unor evenimente speciale, cum ar fi festivalurile, unde se adună un număr foarte mare de participanți. În rest, toaletele publice sunt construcții de sine stătătoare, civilizate, în care nu te apucă groaza când intri. Timișoara are doar câteva toalete publice fixe. Ultima dintre ele, refăcută în 2018, se află în Piața Victoriei, a costat în jur de 200.000 de euro și nu are încă liftul promis la redeschidere.

Altfel, în toamna lui 2014, primarul Timișoarei spunea că nu mai vrea în oraș toaletele ecologice mobile. „Urmărim să traversăm o perioadă tranzitorie, de la situația în care am fost cu aproximativ 250 de astfel de toalete în oraș, la o situație în care să nu mai avem așa ceva (…) Cred că trebuie să construim toalete foarte civilizate și sigur că dacă chiar vom face și achiziții de toalete de-a gata, trebuie să luam din acelea ultracivilizate, ultrascumpe (…) Vom vedea dacă putem să achiziționam, dar soluția este să construim și să terminam odată situația existentă la ora actuala”, declara acesta.

În șase ani nu s-a cumpărat nicio toaletă „ultra civilizată, ultrascumpă” și nici nu s-a construit vreuna. Cea din Victoriei nu se pune, pentru că ea exista acolo înainte de montarea /demontarea faimosului „acvariu”.

About Post Author